Ministrul sănătății din Macedonia de Nord, Venko Filipce, și-a anunțat demisia vineri, după tragedia de la spitalul modular pentru Covid-19 din Tetovo, devastat miercuri de un incendiu soldat cu 14 morți, informează AFP și Agerpres.

„Tragedia de la Tetovo m-a afectat foarte tare (...), ca medic și ministru mi-am prezentat, din motive etice, demisia premierului Zoran Zaev”, a declarat Filipce într-o conferință de presă la Skopje.

Puțin mai devreme, și ministrul adjunct al sănătății din Macedonia de Nord, Ilir Hasani, și-a anunțat demisia, afirmând într-o postare pe Facebook că demisionează din considerente morale.

Au demisionat, de asemenea doi directori ai spitalului din Tetovo, Florin Besimi și Artan Etemi.

O explozie urmată de un incendiu violent au devastat o unitate Covid-19 în orașul Tetovo, în nord-vestul țării, provocând moartea a 14 persoane, chiar în ziua în care fosta republică iugoslavă sărbătorea 30 de ani de la obținerea independenței.

Incendiul s-a produs în noua unitate Covid-19 a centrului spitalicesc din Tetovo, la puțin timp după festivitățile organizate la Skopje pentru sărbătorirea independenței Macedoniei de Nord, care au inclus o defilare a armatei și poliției, precum și un concert al orchestrei filarmonice naționale.

Flăcările au distrus o parte din structurile modulare construite recent în fața ansamblului spitalicesc pentru primirea bolnavilor de Covid-19. Numărul pacienților care se aflau spitalizați în această unitate cu o capacitate de 35 de locuri nu era cunoscut în primă fază, iar cauzele exploziei nu au fost stabilite deocamdată.

Ancheta pentru a stabili cauzele tragediei continuă.

Victimele au fost identificate și aveau între 29 și 79 de ani, 12 fiind pacienți și alte două persoane venite în vizită.