Președintele Emmanuel Macron a anunțat miercuri că va avea "un contact direct" cu omologul rus, Vladimir Putin, "în zilele următoare" despre nuclearul civil și despre centrala Zaporijjie pe care Moscova și Kievul se acuză reciproc că au bombardat-o.

"Voi avea un contact direct cu el în zilele următoare pe subiectele nuclearului civil și a centralei de la Zaporijjie, după o discuție" cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a afirmat președintele francez presei în timpul unei vizite la Salonul primarilor în Parcul expozițiilor la Paris, relatează La Libre Belgique.

Operatorul ucrainean Energoatom a anunțat că trei centrale nucleare ale țării au fost "deconectate" miercuri de la rețeaua electrică după loviturile rusești care au vizat infrastructuri energetice și au provocat pene masive de curent.

"Strategia rusă este de a dispera poporul pe teren", a asigurat el. "Aleșii noștri au de asemenea un rol de jucat", a adăugat Macron, amintind că Franța a găzduit pe 13 decembrie o conferință la Paris "pentru rezistența și reziliența ucraineană".

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut marți primarilor francezi să dea ajutor țării sale pentru a împiedica Rusia să utilizeze frigul din această iarnă "ca armă de distrugere în masă", într-un mesaj difuzat la congresul AMF la Paris.

"Kremlinul vrea să transforme frigul iernii în armă de distrugere în masă", a afirmat președintele ucrainean într-un video subtitrat difuzat cu ocazia unui omagiu pentru Ucraina organizat de Asociația primarilor din Franța (AMF) cu ocazia congresului său la care a mers o delegație a aleșilor ucraineni.

Sursa: RADOR