Președintele Franței a anunțat luni seara mărirea salariului minim și scutiri de taxe pentru pensiile mai mici de 2.000 de euro, ca răspuns la protestele violente ale mișcării Vestelor galbene, relatează BBC Online.

Franța se confruntă de patru săptămâni cu proteste violente din cauza creșterii taxelor la combustibili, costul ridicat al vieții și alte chestiuni ignorate de autorități.

Adresându-se națiunii, Emmanuel Macron a declarat că furia protestatarilor a fost ”justificată în multe privințe”.

Salariul minim va crește cu 100 de euro pe lună începând cu 2019, a anunțat Macron.

Se va renunța la o creștere planificată de impozit pentru pensiiile mici, iar angajatorii ar trebui să ofere angajaților un bonus la final de an, a mai anunțat președintele francez.

Macron, care până în prezent nu s-a exprimat asupra protestelor, a recunoscut că mulți oameni nu sunt mulțumiți de condițiile de viață și simt că "nu sunt ascultați".

El a declarat că problemele din ultimii 40 de ani au ieșit la suprafață, după ce în această perioadă calitatea serviciilor publice și condițiile de trai s-au deteriorat.

”Îmi asum partea de vină - poate că v-am dat senzația că am alte preocupări și priorități. Știu că unii dintre voi au fost răniți de cuvintele mele", a adăugat el.

Emmanuel Macron, fost bancher, a fost criticat în trecut pentru pierderea contactului cu realitatea și pentru că nu ascultă problemele oamenilor obișnuiți.