Liderii occidentali încearcă să împiedice extinderea conflictului din Orientul Mijlociu.

Săptămâna aceasta am avut o călătorie diplomatică pentru Macron la Ierusalim (unde l-a îmbrățișat pe Netanyahu), la Ramallah (unde l-a întâlnit pe Abu Mazen) și la Amman. În același timp, Biden l-a sunat pe Mohammed bin Salman, iar Blinken a avertizat Iranul.

Președintele francez Emmanuel Macron, a fost în vizită la Ierusalim - unde s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cu președintele statului evreu Isaac Herzog - a cerut o "relansare decisivă" a procesului de pace în Orientul Mijlociu și a propus ca coaliția internațională, care luptă împotriva ISIS în Irak și în Siria, să se unească și împotriva Hamas, o organizație considerată teroristă de Uniunea Europeană și de Statele Unite ale Americii.

Care este rolul lui Abu Mazen?

Înainte de a merge la Amman, în Iordania, Macron s-a întâlnit la Ramallah, în Cisiordania, cu președintele statului Palestina, Abu Mazen, al cărui rol pare a fi foarte slăbit de prezența "puternică" a Hamas.

"Ceea ce se întâmplă astăzi este responsabilitatea Israelului", a spus președintele statului Palestina și al Autorității Palestiniene Abu Mazen (87 de ani), cunoscut și sub numele de Mahmoud Abbas.

"Toate țările din lume sunt, de asemenea, responsabile pentru încurajarea autorităților de ocupație să-și continue actele de agresiune împotriva palestinienilor, fără sancțiuni și fără a trebui să răspundă pentru ele într-o zi", a spus Abu Mazen.

Macron a fost ultimul dintr-o serie de lideri occidentali care și-a exprimat sprijinul pentru Israel, în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie.

Președintele american Joe Biden a avut un apel telefonic cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, pentru a discuta despre "eforturile diplomatice și militare în curs, pentru a evita extinderea conflictului dintre Israel și Hamas".

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat deja în repetate rânduri Iranul - care a amenințat Israelul ("Vom ataca Haifa") - să evite atacurile care ar extinde războiul, întrucât Statele Unite se tem că escaladarea ar putea declanșa un conflict mai larg în Orientul Mijlociu, inclusiv atacuri asupra trupelor americane.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA