Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că profesorul decapitat în apropiere de Paris a fost victima unui "atentat terorist islamist tipic" și a asigurat că "obscurantismul și violența care îl însoțesc nu vor câștiga".

"Unul dintre concetățenii noștri a fost asasinat astăzi pentru că el preda, pentru că el îi învăța pe elevi libertatea de exprimare, libertatea de a crede și de a nu crede", a declarat vineri seara președintele francez, la colegiul din Bois d'Aulne, unde profesase victima, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

"Compatriotul nostru a fost atacat în mod laș, a fost victima unui atentat terorist islamist tipic", a insistat șeful statului, adăugând că "obscurantismul și violența care însoțesc acest gest nu vor câștiga". "Ei nu vor trece", a spus el, invitând națiunea la "coeziune".

Exprimându-și sprijinul pentru întreaga echipă didactică a colegiului din Bois d'Aulne, el s-a adresat tuturor cadrelor didactice din Franța, declarând că "națiunea întreagă va fi alături de ele, în prezent și în viitor, pentru a le proteja, a le apăra, pentru a le permite să-și facă meseria, cea mai frumoasă dintre toate, pentru că-i face pe cetățeni liberi".

"Nu este o întâmplare, dacă în această seară un profesor a fost ucis de un terorist este pentru că acesta a vrut să ucidă valorile Republicii, iluminismul, posibilitatea de a face din copiii noștri cetățeni liberi", a declarat președintele francez.

"Această este bătălia noastră", a exclamat el.

Un profesor de istorie care le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed a fost decapitat vineri în apropiere de Paris.

Suspectul a fost urmărit de polițiști ai unei echipe BAC din cadrul brigăzii anticriminalitate. Refuzând să se supună ordinelor, el a fost împușcat mortal de polițiști.

Potrivit mai multor media, agresorul din Conflans era un tânăr de 18 ani născut la Moscova, notează Reuters.

Atacul survine în timp ce procesul în cazul atentatelor împotriva Charles Hebdo și a supermarketului Hyper Cacher în ianuarie 2015 continuă într-o instanță specială din Paris.

Într-un comunicat, săptămânalul satiric și-a exprimat vineri seara "sentimentul său de oroare și revoltă după ce un cadru didactic în exercitarea meseriei sale a fost asasinat de un fanatic religios".

"Intoleranța religioasă tocmai a trecut un nou prag și nu pare să dea înapoi de la nimic pentru a-și impune teroarea în țara noastră", a precizat Charlie Hebdo.