UE trebuie să salveze ordinea mondială multilaterală, care este pusă sub semnul întrebării de către SUA, consideră președintele francez, Emmanuel Macron, după decizia lui Donald Trump de retragere din acordul nuclear cu Iran.

"Regret decizia președintelui american. Cred că este o greșeală și de aceea noi, europenii, trebuie să rămânem ancorați cu determinare în cadrul acordului", a declarat miercuri seara Emmanuel Macron, într-un interviu acordat Deutsche Welle și ARD.

De altfel, liderul francez l-a sunat pe omologul iranian, Hassan Rouhani, care i-a transmis că "va face totul să rămână în acord", dar a cerut europenilor garanții foarte rapide prin care să dovedească faptul că firmele lor vor continua să lucreze cu Iranul.


Într-o convorbire telefonică de o oră, cei doi președinți au convenit să stabilească "fără întârziere grupuri de lucru" între Europa și Iran asupra mijloacelor de prezentare a "primelor garanții" în următoarele săptămâni, "arătând că europenii pot să-și continue activitățile economice în Iran", a precizat Palatul Elysee, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

În interviul acordat celor două televiziuni germane, Emmanuel Macron a recunoscut că pledoaria făcută la Casa Albă pentru menținerea acordului s-a lovit de intransigența lui Donald Trump. "Sugestia mea pentru Trump a fost să nu ruineze totul. Doar pentru că cineva denunță o înțelegere, nu înseamnă că poți arunca la coș întreaga afacere. Trebuie să o completăm și să o extindem dincolo de 2025. Este nevoie de un alt cadru", a afirmat Macron.

Președintele Franței a respins ideea unei crize în relațiile transatlantice: "Există tensiuni, dar și o legătură puternică".

Ambiții mari

În ceea ce privește chestiunea asupra taxelor vamale și a comerțului cu SUA, Europa nu ar trebui să fie timidă, a precizat liderul francez: "Europa trebuie să fie respectată în această privință, suntem o mare putere comercială, SUA este un aliat și un partener, dar avem reguli și trebuie să ne asigurăm că ele sunt respectate".

"Cred că ne aflăm într-un moment istoric pentru Europa. Aceasta are sarcina de a păstra ordinea multilaterală pe care am stabilit-o la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și care este amenințată astăzi", a spus Macron.

Totodată, președintele francez a evocat nevoia de reformare a UE, precizând că, împreună cu Angela Merkel, va putea prezenta propuneri comune de reformă, înainte de summitul UE de la sfârșitul lunii iunie: "Acum trebuie să fim ambițioși".

Și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avut o declarație în aceeași direcție: ”La acest stadiu, trebuie să înlocuim SUA care, ca actor internațional, și-au pierdut din vigoare și, din această cauză, pe termen lung, din influență”.