Centristul Emmanuel Macron a fost felicitat de lideri ai Uniunii Europene pentru victoria de duminică.

update Președintele Klaus Iohannis a scris, pe Twitter, un mesaj în limba franceză în care îl felicită pe Emmanuel Macron și a susținut că parteneriatul strategic dintre cele două țări trebuie să continue.

"Felicitări Emmanuel Macron pentru victoria importantă pentru Franța și Europa. Trăiască parteneriatul strategic dintre România și Franța", a transmis Iohannis. 

update Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a scris, pe Facebook, că rezultatul obținut de Emmanuel Macron este "o victorie pentru Uniunea Europeană".

 

+++

update Președintele american Donald Trump l-a felicitat pe Twitter pe Emmanuel Macron, unde a scris că abia așteaptă să colaboreze cu el.

"Felicitări lui Emmanuel Macron pentru victoria sa mare de astăzi (duminică – n.r.), ca viitor președinte al Franței. Sunt nerăbdător să colaborez cu el", a scris Trump.

 

+++

Premierul britanic Theresa May l-a felicitat călduros pe Emmanuel Macron, care a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Franța, a anunțat un purtător de cuvânt al cabinetului Regatului Unit, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Prim-ministrul îl felicită cu căldură pe președintele ales Macron cu ocazia succesului său electoral. Franța este unul din aliații noștri cei mai apropiați și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu noul președinte asupra unui spectru larg de priorități comune", se arată în comunicatul de la Londra, preluat de AFP și Reuters, scrie Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert, a reacționat pe Twitter la sondajele de la ieșirea de la vot:

"Felicitări. Victoria dumneavoastră este o victorie pentru o Europă puternică și unită și pentru prietenia franco-germană", a scris acesta pe Twitter.Și ministrul de externe german, Sigmar Gabriel, a salutat victoria lui Macron printr-un mesaj pe Twitter.

"Franța a fost, este și rămâne în centrul și în inima Europei", a scris șeful diplomației de la Berlin.

Președintele francez Francois Hollande a fost primul care l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victorie, chiar înainte de închiderea urnelor, potrivit unui comunicat

"L-am sunat în această seară (duminică – n.r.) pe Emmanuel Macron pentru a-l felicita călduros pentru alegerea sa la Președinția Republicii", a transmis Hollande într-un comunicat.

Grindeanu: Victoria lui Emmanuel Macron este o veste bună pentru Europa și pentru România

Premierul Sorin Grindeanu l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din Franța ]ntr-un mesaj pe Facebook, în care a precizat că această victorie este "o veste bună" pentru Europa și pentru România.

Și liderul PSD Liviu Dragnea l-a felicitat, pe Facebook, pe Emmanuel Macron.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, consideră că toată lumea are de învățat din lecția franceză și că Franța a transmis astăzi un mesaj clar, acela că locul ei este în centrul Uniunii Europene, alături de partenerii săi.