"Nu suntem naivi față de China", a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, înainte de vizita în China a lui Emmanuel Macron și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"China este în același timp un partener comercial și un rival sistemic", a subliniat Thierry Breton, comisar european pentru piața internă, înaintea vizitei lui Emmanuel Macron la Beijing. Președintele francez, însoțit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să vizite China de miercuri până vineri, scrie Le Figaro.

"Această poziție de rival sistemic (potrivit formulării adoptate în 2019 - n. r.) înseamnă că nu suntem naivi față de China. Regulile sale politice nu sunt regulile noastre democratice", a adăugat Thierry Breton.

Comisarul european s-a oprit asupra discursului lui Xi Jinping de la a treia investire în fruntea partidului comunist, pe 23 octombrie anul trecut. "El nu a vorbit despre economie, ci mai ales despre securitate". O afirmare, deci, a voinței de putere a Beijingului. Thierry Breton vrea să "elimine riscurile" din relațiile cu China. Adică, să amintească "partenerului" chinez că "noi suntem un continent mare și o putere economică [...] și că, dacă el este un debușeu comercial important pentru noi, noi suntem pentru el un debușeu vital".

Potrivit comisarului european, dacă, "dintr-un motiv sau altul", Uniunea Europeană ar trebui să-și "restrângă sau închide piața internă, acest lucru ar produce cu "5 - 6 puncte mai puțin produs intern brut (PIB)" pentru China.

Uniunea Europeană va adopta oare sancțiuni în caz de livrare de arme chineze Rusiei? "Nu am ajuns acolo. Am arătat că există linii roșii ce nu trebuie depășite", a spus Thierry Breton, care crede că "Xi Jinping are un rol de jucat pentru deznodământul" războiului din Ucraina. Deși planul de pace propus de Beijing "nu este un plan de pace, ci zece recomandări foarte largi și pline de sentimente bune", după părerea lui Thierry Breton.

Cât despre drepturile omului, "fiecare trebuie să-și păstreze locul", a estimat Thierry Breton. "Noi nu avem intenția să spunem Chinei ce trebuie să facă. [În schimb], vom fi expliciți pe valorile fundamentale. [...] Acest subiect al uigurilor este foarte sus pe lista îngrijorărilor [lui Emmanuel Macron și Ursulei von der Leyen]", a spus el referindu-se la minoritatea oprimată din Xinjiang.

În sfârșit, Thierry Breton a revenit asupra președinției ruse a Consiliului de Securitate al ONU, care a indignat Kievul: "Ea vine după Mozambic și precede Elveția", a temperat el lucrurile, subliniind că acest rol este înscris în instituțiile ONU". Totuși, asigură el, "vom fi vigilenți și nu o vom lăsa nici să facă, nici să spună orice". Chiar dacă "ministrul afacerilor externe rus, Serghei Lavrov, este obișnuit cu acest lucru".

Sursa: RADOR