Recentele incidente navale care au opus Franța și Turcia în Mediterana, obiect al unei anchete a Alianței Nord-Atlantice, constituie "una dintre cele mai frumoase demonstrații" a faptului că NATO este "în moarte cerebrală", potrivit AFP.

"Vă trimit la declarațiile mele de la sfârșitul anului trecut cu privire la moartea cerebrală a NATO", a afirmat președintele francez Emmanuel Macron la finalul unei întrevederi cu omologul său tunisian Kais Saied la Palatul Elysee, relatează Agerpres. "Consider că este una dintre cele mai frumoase demonstrații posibile", a adăugat el, apreciind situația drept "intolerabilă".

Europenii au obținut joi deschiderea unei anchete de către NATO asupra "agresivității" Turciei.

Ankara este acuzată că se opune controlului de către navele Alianței Nord-Atlantice a vaselor suspectate că încalcă embargoul ONU asupra armelor în Libia. Două incidente în cursul tentativelor de control asupra unui cargo suspect în Mediterana în 10 iunie se află la originea demersului. Incidentul cel mai serios s-a produs cu o navă franceză angajată într-o misiune a NATO. Nave turcești ar fi amenințat că deschid focul, potrivit Parisului.

Florence Parly, ministrul francez al apărării, a relatat incidentele la o reuniune a miniștrilor apărării din cadrul NATO săptămâna trecută. Opt țări europene i-au susținut cererea.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a evocat un simplu "dezacord între aliați", anunțând ulterior deschiderea unei anchete pentru "a clarifica tot ceea ce s-a petrecut".