Coaliția lui Emmanuel Macron pare bine plasată pentru a rămâne prima forță politică din Adunarea națională (camera inferioară a parlamentului), dar ar putea să-și piardă majoritatea absolută.

Coaliția președintelui Emmanuel Macron ar urma să păstreze o majoritate în Adunarea Națională franceză, a cărei amploare rămâne incertă deoarece se află umăr la umăr cu alianța de stânga la încheierea primului tur al alegerilor legislative de duminică, relatează AFP.

Va trebui să așteptăm al doilea tur de duminica viitoare pentru a afla dacă Emmanuel Macron, care a fost reales pe 24 aprilie pentru un al doilea mandat de cinci ani, va putea sau nu să își păstreze majoritatea absolută, precum și capacitatea de a-și aplica liber politica de reforme.

Coaliția sa Ensemble! (Împreună!) ar fi obținut între 275 și 310 locuri, potrivit exit-poll-urilor Ifop-Fiducial, și între 255 până la 295, potrivit Ipsos, în timp ce pentru majoritatea absolută este nevoie de 289 de locuri.

Ca și voturi, tabăra lui Macron și alianța de stânga Nupes a tribunului stângii radicale Jean-Luc Mélenchon au obținut în jur de 25% din voturi, potrivit acestor estimări.

Mai mult de un alegător din doi (între 52 și 53%, potrivit estimărilor) ar fi absentat de la urne duminică, un nou record care evidențiază dezinteresul francezilor pentru un scrutin eclipsat acum de prezidențiale.Adunarea Națională (RN), partidul de extremă dreaptă al Marinei Le Pen, finalista prezidențialelor din 24 aprilie, ajunge pe locul al treilea  cu puțin peste 20% din voturi, cu mult înaintea dreptei tradiționale care ar urma să își piardă statutul de prim grup de opoziție.

Partidul ar putea reuși să depășească numărul de 20 de deputați, o premieră din 1986 pentru extrema dreaptă, care i-ar permite să formeze un grup parlamentar.Aceste legislative confirmă astfel larga reconfigurare a peisajului politic francez, începută cu alegerea lui Macron în 2017.

O majoritate non-absolută, ci relativă în Adunarea Națională ar complica mersul reformelor pe care dorește să le întreprindă președintele Macron, în special cu privire la pensii. 

Sursa: RADOR