Primul-ministru susține miercuri un discurs în Parlament. Opoziția afirmă că schimbările sunt superficiale.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a remaniat ieri guvernul, îndepărtând un ministru care este acuzat de viol și pe alții care nu au reușit să fie realeși deputați la alegerile legislative în care a pierdut majoritatea parlamentară. În afară de aceasta, a amestecat alte funcții și a consolidat diversele curente ale partidelor executivului. Primul-ministru Élisabeth Borne va susține miercuri un discurs de politică generală în Adunarea Națională, dar nu va solicita încrederea deputaților - nu este obligatoriu, dar numai alți patru șefi de guvern ai celei de-a V-a Republici nu au făcut-o, notează Diario de Noticias.

Opoziția consideră că schimbările din executiv sunt superficiale și nu reflectă alegerile din luna iunie - formațiunea lui Macron, Renaissance, alături de aliații din Mișcarea Democratică și Orizonturi, deține doar 250 de deputați și este la 39 de locuri de majoritatea în Adunarea Națională. Prin urmare, Borne nu va cere o moțiune de încredere pentru noul guvern (care în total are 42 de membri, fiind paritar), iar La France Insoumise (care conduce alianța de stânga Nupes) a spus că va prezenta un moțiune de cenzură. Pentru a trece, ar avea nevoie de sprijinul aliaților și al extremei-drepte și al conservatorilor, ceea ce nu pare fezabil în acest moment.

Președintele a indicat, înaintea primului consiliu de miniștri post-remaniere, că a existat "o lipsă de voință din partea partidelor de guvernare [Republicanii și socialiștii, în prezent în cadrul Nupes] de a participa la un acord de guvernare sau la orice formă de coaliție". Calificând noul scenariu politic drept "excepțional", el a cerut noului guvern "multă ambiție", "deoarece țara are nevoie de reforme" și de "spirit de responsabilitate pentru a construi angajamente".

În remanierea lui Macron, principalele portofolii - inclusiv economie, apărare, justiție și afaceri externe - și-au păstrat titularii din primul guvern Borne, care fusese învestit pe 20 mai. În cazul internelor, Gérald Darmanin dobândește mai multă putere cu portofoliul teritoriilor de peste mări. Damien Abad, care era ministru al solidarității, a fost demis și înlocuit de directorul general al Crucii Roșii Franceze, Jean-Christophe Combe. Abad a fost acuzat de agresiune sexuală de mai multe femei, iar săptămâna trecută a fost deschisă o anchetă pentru tentativă de viol.

Trei femei părăsesc executivul după ce nu au fost realese deputate (întrucât au pierdut alegerile, sunt în mod tradițional demise). Brigitte Bourgignon predă portofoliul sănătății medicului de urgență și până acum coordonatorul asociației profesioniștilor din acest domeniu, François Braun, care a promis o "înnoire" a sistemului național de sănătate. Fostul ministru al sănătății, Olivier Véran, care s-a ocupat de pandemia de Covid și care a răspuns în ultimele luni de relațiile cu Parlamentul, devine purtător de cuvânt al guvernului.

Amélie de Montchalin predă tranziția ecologică și coeziunea teritoriilor lui Christophe Béchu, un apropiat al fostului prim-ministru Édouard Philippe, până acum ministru delegat (sub tutela unui ministru, dar acum cu mai multă putere decât un secretar de stat) al colectivităților teritoriale. Iar secretarul de stat pentru mare trece de la Justine Benin la deputatul de origine ruandeză Hervé Berville.

Sursa: RADOR