El a atacat mai multe tabuuri în discursul său privind reformarea UE. La Sorbona, Macron a lansat o serie de propuneri concrete referitoare la viitorul UE, într-un discurs care a semănat cu unul din campania electorală, scrie EurActiv Franța.

"Europa este o idee dusă mai departe de optimiști și vizionari … A trăi împreună în armonie a fost idealul lui Robert de Sorbon", fondatorul Universității Sorbona, a subliniat președintele Franței marți seara, în debutul discursului privind viziunea sa pentru Europa până în 2024, discurs susținut în fața studenților prestigioasei universități pariziene.

Pe lângă studenți, la discurs au fost prezenți și foștii europarlamentari Daniel Cohn-Bendit și Sylvie Goulard, mentorii lui Macron când vine vorba de afaceri europene.

Macron a insistat asupra faptului că Europa s-a complăcut să stea sub aripa defensivă a SUA, pledând pentru o veritabilă "Europă a apărării". Președintele francez ar vrea ca, la orizontul lui 2020, Uniunea Europeană să aibă o "forță de intervenție comună", un buget comun de apărare și o "doctrină comună de acțiune”.

"Nu vă temeți" de încălcarea tabuurilor

Spre deosebire de atmosfera adesea consensuală și temperată a discuțiilor privind chestiuni europene, președintele francez a jucat ofensiv, citând sfatul Papei Ioan Paul al II-lea: "Nu vă temeți". Macron I-a îndemnat pe cei care-l ascultă să nu se teamă să schimbe Europa.

Tânărul lider francez consideră că ar trebui organizate "convenții democratice” în statele membre care doresc să găzduiască astfel de dezbateri în care cetățenii să discute, înainte de alegerile europene din 2019, despre reforma UE. În aceste discuții ar trebui abordată și propunerea franceză privind modificarea tratatelor, dar și chestiunea ridicată des de Germania, și anume rezolvarea problemei datoriilor.

Macron nu s-a sfiit să aibă o altă atitudine față de cea a liderilor europeni nici în privința Brexit: "În câțiva ani, dacă dorește, Marea Britanie și-ar putea găsi locul ... în această Uniunea reformată și simplificată pe care o propun".

 

Macron a salutat rolul pe care Bruxellesul îl joacă în viața de zi cu zi a europenilor, dar a avertizat că în prezent UE e "prea slabă, prea lentă și prea ineficientă” și că trebuie să se pună capăt "războiului civil european” în chestiuni bugetare și de reglementare.

De asemenea, el a adus un omagiu președintelui CE, Jean-Claude Juncker, pentru câteva dintre propunerile sale din discursul privind Starea Uniunii, și prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, pentru acțiunile sale în vederea protejării statului de drept în Polonia și Ungaria.

De altfel, Emmanuel Macron a susținut una dintre propunerile lui Juncker, cea privind listele transnaționale, apreciind că vechile partide nu pot să mai aibă "monopol în Europa”.

Propuneri concrete pentru Europa

Așa cum a promis, președintele francez a venit și cu o serie de propuneri concrete pentu viitorul UE: "o cooperare structurată permanentă” între statele membre în vederea luării unor decizii militare comune rapide, introducerea unei taxe financiare pe tranzacții, revizuirea Politicii Agricole Comune (PAC).

El a mai pledat pentru o mai bună armonizare fiscală. Giganți precum Facebook și Apple vor fi nevoiți să plătească taxe în țările unde au afaceri și nu în cele în care sunt înregistrate, în cazul în care ideile lui Macron vor deveni realitate. Macron a venit și cu propuneri privind reforma educației, inclusiv învățarea a două limbi străine.

Alte propuneri: crearea unei "Academii europene de informații", a unui parchet european pentru terorismul transfrontalier, o "forță comună de protecție civilă", un Oficiu european de azil, în vederea gestionării migrației, precum și stabilirea treptată a unei poliții la frontierele europene.

Pentru ca planurile și propunerile lui să se concretizeze, Emmanuel Macron va avea nevoie de sprijinul cancelarului german, Angela Merkel. În urma rezultatului slab la alegerile de duminică, Merkel are deocamdată probleme în crearea unei coaliții de guvernare. Printre partenerii de discuții se află și liberalii, care au anunțat deja că resping un buget al zonei euro și pledează pentru o Europă cu mai multe viteze.

E drept că și Macron a avansat ideea unei Europe cu mai multe viteze, cerând măsuri astfel încât niciun stat membru să nu le poată bloca pe cele care doresc să avanseze mai rapid în integrarea europeană. "Europa deja se mișcă cu mai multe viteze. Să nu ne fie frică să o spunem, să o dorim", a mai spus Emmanuel Macron.

Reacții la discurs

Primul care a reacționat a fost președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a salutat "discursul foarte european” al lui Macron, înainte ca acesta să termine de vorbit.

Reacțiile din Germania au fost mixte.

Ministrul de Externe, Sigmar Gabriel (SPD), a salutat discursul de la Sorbona: "Emmanuel Macron a avut o pledoarie curajoasă și pasională împotriva naționalismului și în favoarea Europei, o Europă pe care vrea să o reformeze, să o întărească și să o unifice cu ajutorul nostru”. "Poate conta pe noi”, a dat asigurări Gabriel, relatează Reuters.

Și copreședintele Verzilor Cem Ozdemir, a apreciat că discursul lui Macron reprezintă un "semnal important” pentru Germania: "Putem întări Europa doar dacă Parisul și Berlinul lucrează împreună și au curajul de a implementa măsuri concrete”.

Hans Michelbach, în schimb, parlamentar CSU, a susținut că ideile lui Macron sunt nepotrivite pentru integrarea europeană, ele ducând mai degrabă la o accentuare a divizării.