El a atacat mai multe tabuuri în discursul său privind reformarea UE. La Sorbona, Macron a lansat o serie de propuneri concrete referitoare la viitorul UE, într-un discurs care a semănat cu unul din campania electorală, scrie EurActiv Franţa.

"Europa este o idee dusă mai departe de optimişti şi vizionari … A trăi împreună în armonie a fost idealul lui Robert de Sorbon", fondatorul Universităţii Sorbona, a subliniat preşedintele Franţei marţi seara, în debutul discursului privind viziunea sa pentru Europa până în 2024, discurs susţinut în faţa studenţilor prestigioasei universităţi pariziene.

Pe lângă studenţi, la discurs au fost prezenţi şi foştii europarlamentari Daniel Cohn-Bendit şi Sylvie Goulard, mentorii lui Macron când vine vorba de afaceri europene.

Macron a insistat asupra faptului că Europa s-a complăcut să stea sub aripa defensivă a SUA, pledând pentru o veritabilă "Europă a apărării". Preşedintele francez ar vrea ca, la orizontul lui 2020, Uniunea Europeană să aibă o "forță de intervenție comună", un buget comun de apărare și o "doctrină comună de acțiune”.

"Nu vă temeți" de încălcarea tabuurilor

Spre deosebire de atmosfera adesea consensuală şi temperată a discuţiilor privind chestiuni europene, președintele francez a jucat ofensiv, citând sfatul Papei Ioan Paul al II-lea: "Nu vă temeți". Macron I-a îndemnat pe cei care-l ascultă să nu se teamă să schimbe Europa.

Tânărul lider francez consideră că ar trebui organizate "convenţii democratice” în statele membre care doresc să găzduiască astfel de dezbateri în care cetățenii să discute, înainte de alegerile europene din 2019, despre reforma UE. În aceste discuţii ar trebui abordată şi propunerea franceză privind modificarea tratatelor, dar şi chestiunea ridicată des de Germania, şi anume rezolvarea problemei datoriilor.

Macron nu s-a sfiit să aibă o altă atitudine faţă de cea a liderilor europeni nici în privinţa Brexit: "În câțiva ani, dacă doreşte, Marea Britanie şi-ar putea găsi locul ... în această Uniunea reformată și simplificată pe care o propun".

 

Macron a salutat rolul pe care Bruxellesul îl joacă în viaţa de zi cu zi a europenilor, dar a avertizat că în prezent UE e "prea slabă, prea lentă şi prea ineficientă” şi că trebuie să se pună capăt "războiului civil european” în chestiuni bugetare şi de reglementare.

De asemenea, el a adus un omagiu preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, pentru câteva dintre propunerile sale din discursul privind Starea Uniunii, şi prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, pentru acţiunile sale în vederea protejării statului de drept în Polonia şi Ungaria.

De altfel, Emmanuel Macron a susţinut una dintre propunerile lui Juncker, cea privind listele transnaţionale, apreciind că vechile partide nu pot să mai aibă "monopol în Europa”.

Propuneri concrete pentru Europa

Aşa cum a promis, preşedintele francez a venit şi cu o serie de propuneri concrete pentu viitorul UE: "o cooperare structurată permanentă” între statele membre în vederea luării unor decizii militare comune rapide, introducerea unei taxe financiare pe tranzacţii, revizuirea Politicii Agricole Comune (PAC).

El a mai pledat pentru o mai bună armonizare fiscală. Giganţi precum Facebook şi Apple vor fi nevoiţi să plătească taxe în ţările unde au afaceri şi nu în cele în care sunt înregistrate, în cazul în care ideile lui Macron vor deveni realitate. Macron a venit şi cu propuneri privind reforma educaţiei, inclusiv învăţarea a două limbi străine.

Alte propuneri: crearea unei "Academii europene de informații", a unui parchet european pentru terorismul transfrontalier, o "forță comună de protecție civilă", un Oficiu european de azil, în vederea gestionării migraţiei, precum şi stabilirea treptată a unei poliții la frontierele europene.

Pentru ca planurile şi propunerile lui să se concretizeze, Emmanuel Macron va avea nevoie de sprijinul cancelarului german, Angela Merkel. În urma rezultatului slab la alegerile de duminică, Merkel are deocamdată probleme în crearea unei coaliţii de guvernare. Printre partenerii de discuţii se află şi liberalii, care au anunţat deja că resping un buget al zonei euro şi pledează pentru o Europă cu mai multe viteze.

E drept că şi Macron a avansat ideea unei Europe cu mai multe viteze, cerând măsuri astfel încât niciun stat membru să nu le poată bloca pe cele care doresc să avanseze mai rapid în integrarea europeană. "Europa deja se mișcă cu mai multe viteze. Să nu ne fie frică să o spunem, să o dorim", a mai spus Emmanuel Macron.

Reacţii la discurs

Primul care a reacţionat a fost președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a salutat "discursul foarte european” al lui Macron, înainte ca acesta să termine de vorbit.

Reacţiile din Germania au fost mixte.

Ministrul de Externe, Sigmar Gabriel (SPD), a salutat discursul de la Sorbona: "Emmanuel Macron a avut o pledoarie curajoasă şi pasională împotriva naţionalismului şi în favoarea Europei, o Europă pe care vrea să o reformeze, să o întărească şi să o unifice cu ajutorul nostru”. "Poate conta pe noi”, a dat asigurări Gabriel, relatează Reuters.

Şi copreşedintele Verzilor Cem Ozdemir, a apreciat că discursul lui Macron reprezintă un "semnal important” pentru Germania: "Putem întări Europa doar dacă Parisul şi Berlinul lucrează împreună şi au curajul de a implementa măsuri concrete”.

Hans Michelbach, în schimb, parlamentar CSU, a susţinut că ideile lui Macron sunt nepotrivite pentru integrarea europeană, ele ducând mai degrabă la o accentuare a divizării.