Președintele francez, Emmanuel Macron, este așteptat luni la Washington pentru o vizită de stat, fiind urmat vineri de cancelarul german, Angela Merkel.

Într-un interviu difuzat duminică seara de Fox News, Emmanuel Macron a enumerat argumentele sale pentru a-l convinge pe președintele american, Donald Trump, în dosare în care cele două capitale se află pe poziții opuse, precum acordul cu Iranul, Siria sau disputa  comercială dintre Bruxelles și Washington.

Vizita începe luni seara cu o cină privată a celor două cupluri prezidențiale, la reședința fostului președinte american George Washington de pe Muntele Vernon. Marți e programată întrevederea la Casa Albă, urmată de un dineu oficial, iar miercuri Macron va susține un discurs în fața membrilor Congresului și se va întâlni cu studenți ai Universității George Washington.

Fără îndoială, cel mai complicat dosar este acordul nuclear iranian semnat în 2015, pe care Donald Trump tot amenință să-l denunțe, dacă nu sunt înăsprite condițiile, astfel încât Teheranul să-și limiteze programul balistic și influența în regiune. La rândul său, Iranul a avertizat sâmbătă că va relua programul de îmbogățire a uraniului, dacă SUA vor rupe acordul. 

O altă chestiune vizează strategia comunității internaționale în Siria după victoria împotriva ISIS, notează AFP.

Relațiile comerciale dintre SUA și UE vor fi și ele pe agenda vizitei. Președintele francez va încerca să-l convingă pe Trump să nu impună taxe UE la oțel și aluminiu. ”Nu se face război între aliați'', a declarat pentru Fox News Macron.

Subiectul va fi abordat și în cadrul vizitei în SUA pe care Angela Merkel o va face vineri.

Totodată, cancelarul german ar putea ”ataca” și chestiunea relațiilor Occidentului cu Rusia, după cum a precizat vinerea trecută un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin.