Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că este vital ca Rusia să nu fie umilită pentru ca, atunci când luptele încetează în Ucraina, să poată fi găsită o soluție diplomatică, transmite Reuters.

Agenția de presă notează că Macron a încercat să mențină dialogul cu președintele rus Vladimir Putin de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie. Atitudinea șefului statului francez a fost criticată în mod repetat de unii parteneri estici și baltici din Europa, care consideră că o astfel de abordare subminează eforturile de a pune presiune pe Putin să se așeze la masa negocierilor.

"Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele încetează să putem construi o rampă de ieșire prin intermediul mijloacelor diplomatice. (...) Sunt convins că Franței îi revine rolul de a fi o putere de mediere", a declarat Macron într-un interviu publicat sâmbătă de ziare regionale.

Macron a vorbit cu regularitate cu Putin de la declanșarea invaziei ruse, ca parte a eforturilor de a obține o încetare a focului și de a începe negocieri credibile între Kiev și Moscova.

"Cred, și i-am spus-o, că face o greșeală fundamentală istorică pentru poporul său, pentru el însuși și pentru istorie", a declarat Macron.

Franța a sprijinit Ucraina atât militar, cât și financiar, dar până acum Macron nu s-a deplasat la Kiev pentru a oferi o susținere politică simbolică, așa cum au făcut-o alți lideri ai UE, lucru pe care Ucraina ar dori ca președintele francez să-l facă. În ceea ce-l privește, Macron nu a exclus posibilitatea unei deplasări la Kiev.

Parisul trimite armament ofensiv Ucrainei, inclusiv tunuri Caesar din depozitele de armament franceze. Totodată, Macron a anunțat că le-a cerut fabricanților de armament să-și accelereze producția.

Macron a mai declarat și la începutul lunii mai că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, pacea va trebui să fie construită fără "a umili" Rusia, afirmație care i-a atras critici din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.