Există o ascensiune a „democraţiilor iliberale” în Europa, a spus într-un interviu preşedintele francez Emmanuel Macron, care a vorbit și de independenţa magistraţilor în ţări ca Polonia, Ungaria sau România.

„Iau Europa aşa cum este. Nu împărtăşesc niciuna dintre valorile (premierului ungar) Viktor Orban, dar el este acolo, a fost ales. Asistăm la o ascensiune a democraţiilor iliberale”, a spus Macron într-un amplu interviu pentru BFMTV, RMC şi Mediapart, la un an de preşedinţie.

„De o parte, văd democraţii unde în rândul populaţiei s-a instalat un fel de oboseală. Democraţii care s-au obişnuit cu slăbiciunile, injustiţia, inegalităţile, furia” şi unde se înregistrează „o creştere a populismului”, care este denunţat moral, dar nu este şi atacat la baza sa, a declarat preşedintele francez, transmite Agerpres.

„De cealaltă parte, sunt democraţiile iliberale unde se spune: «Vedeţi, aceşti oameni sunt slabi. Atunci, nu mai respectăm democraţia. Atacăm independenţa magistraţilor»”, a mai spus Macron, care a oferit exemplele Poloniei şi Ungariei şi a spus că acelaşi lucru îl încearcă „unii în România”, salutând în acest context „munca preşedintelui român” Klaus Iohannis, care „ţine lucrurile sub control”.

„De aceea, vreau în Franţa o democraţie puternică şi clară, în care cel ce a primit un mandat decide şi îşi asumă. Sunt de părere că poţi fi în acelaşi timp democrat şi puternic”, a afirmat Macron.

„Cred într-o Europă suverană, adică o Europă care oferă protecţie în faţa marilor riscuri. Trezirea europeană de aici trebuie să pornească. Avem nevoie de această vitalitate europeană”, a mai declarat el spre finalul interviului.