Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a respins ultimatumul lansat de unele state europene de a convoca alegeri în termen de opt zile și a afirmat că liderul opoziției, Juan Guaido, a încălcat Constituția țării autoproclamându-se președinte

„Ar trebui să retragă acest ultimatum. Nimeni nu ne poate da un ultimatum”, a declarat Maduro, într-un interviu acordat duminică postului CNN Turk, transmite Agerpres.

În interviu, acordat în spaniolă și dublat în limba turcă, Nicolas Maduro s-a declarat deschis la dialog și a afirmat că o întâlnire cu președintele american Donald Trump este improbabilă, dar nu imposibilă.

Sâmbătă, Madridul, Parisul, Berlinul, Londra, Lisabona și Bruxellesul i-au dat lui Maduro un termen de opt zile pentru a anunța alegeri libere, în caz contrar aceste state urmând să-l recunoască pe Juan Guaido, președintele Adunării Naționale dominate de opoziție, drept lider al Venezuelei.

Ultimatumul a fost calificat drept 'absurd' de Rusia. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat sprijinul față de Maduro într-o convorbire telefonică purtată joi.

SUA, Canada, majoritatea statelor latino-americane și multe țări europene au denunțat ca frauduloasă a doua victorie electorală a lui Maduro, din luna mai.

SUA, care l-au recunoscut pe Guaido ca președinte interimar, au cerut sâmbătă statelor lumii să 'aleagă de partea' cui se plasează.

Nicolas Maduro beneficiază de loialitatea forțelor armate, chiar dacă atașatul militar al Venezuelei în SUA a declarat sâmbătă că nu-l mai recunoaște drept președinte legitim.