Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bosnia și Herțegovina.

Atenționarea vine după ce în Bosnia și Herțegovina autoritățile au emis, pentru perioada 16-20 ianuarie 2023, un cod roșu de ploi torențiale, intensificări ale vântului, pericol de inundații și alunecări de teren, cele mai afectate zone fiind Herțegovina, regiunile Sarajevo - Romanija și Podrinje.

Vârful de intensitate al fenomenelor meteorologice este așteptat în perioada 17-18 ianuarie 2023, interval în care volumul precipitațiilor va fi în Herțegovina, pe alocuri, de peste 250 de litri pe metru pătrat, iar în regiunea Sarajevo-Romanija și Podrinje - de la 80 la 150 de litri pe metru pătrat. Sunt anticipate debite torențiale de apă și o creștere semnificativă a râurilor mari. Vântul va sufla moderat spre puternic, cu intensificări de peste 100-120 km/h.

Începând cu seara zilei de joi, 19 ianuarie 2023, odată cu scăderea temperaturii, ploaia se va transforma în ninsoare, ducând la creșterea bruscă a stratului de zăpadă, în special în regiunea Sarajevo-Romanija.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733668893 și +38733214022, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Bosnia și Herțegovina: +38761428354.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă și consultarea paginilor web http://sarajevo.mae.ro, http://www.mae.ro/ și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația "Călătorește în siguranță" (http://www.mae.ro/app_cs) care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îți poate salva viața!".