Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a început joi distribuirea materialelor necesare votării în secțiile de votare din diaspora, la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

De asemenea, MAE a anunțat că a finalizat miercuri distribuirea către secțiile de votare din străinătate a celor 6.212 tablete ce vor fi folosite pentru funcționarea Aplicației de verificare a dreptului de vot (ADV) și a Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenței la vot și prevenirea votului ilegal.

Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate distribuie birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, prin intermediul MAE, pe bază de proces-verbal, buletinele de vot, ștampilele de control, ștampilele cu mențiunea „VOTAT", precum și celelalte materiale necesare procesului electoral.

„Pentru buna desfășurare a procesului electoral din străinătate din data de 9 iunie, vor fi distribuite către secțiile de votare care vor fi organizate în străinătate 2.542.800 bucăți buletine de vot, 8.439 bucăți ștampile cu mențiunea „VOTAT" și 2.304.715 bucăți timbre autocolante și 915 ștampile de control”, arată MAE în comunicatul de presă.

MAE organizează, prin intermediul Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale României în străinătate, 915 secții de votare în străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 9 iunie, mai mult decât dublu față de secțiile organizate la alegerile europarlamentare din 2019.

Lista secțiilor de votare din străinătate cu adresele sediilor acestora poate fi consultată pe pagina de internet a MAE, la secțiunea dedicată alegerilor.

La alegerile europarlamentare din 9 iunie cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării:

cartea de identitate;

cartea electronică de identitate;

cartea de identitate provizorie;

buletinul de identitate;

pașaportul diplomatic;

pașaportul diplomatic electronic;

pașaportul de serviciu;

pașaportul de serviciu electronic;

pașaportul simplu;

pașaportul simplu electronic;

pașaportul simplu temporar;

carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare; 

La scrutinul din 9 iunie votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora 22.00.  Alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 22.00, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot, până la ora locală 23.59.