Ministerul Afacerilor Externe anunță că miercuri a adus în țară, din Siria și Turcia, un grup de români aflați în situații deosebite. Este vorba despre o familie formată din trei cetățeni români și un cetățean sirian.

Demersurile pentru facilitarea revenirii în țară au fost realizate prin intermediul Ambasadei României la Damasc, Ambasadei României la Beirut și Organizației Internaționale pentru Migrație, sub coordonarea Centralei Ministerului Afacerilor Externe, precum și cu avizul autorităților române competente în materie.

Ambasada României la Damasc a emis documentele de călătorie pentru cetățenii români și a îndeplinit procedurile de ieșire din Republica Arabă Siriană pentru toate persoanele repatriate, menținând în permanență legătura cu acestea.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Beirut, a întreprins demersuri pe lângă autoritățile libaneze pentru facilitarea tranzitului rutier prin Republica Libaneză în vederea continuării deplasării, pe cale aeriană prin Republica Turcia, către România.

Ministerul Afacerilor Externe adresează mulțumiri tuturor autorităților străine și române implicate pentru sprijinul oferit în cadrul procedurilor care au condus la soluționarea cazului și la revenirea în siguranță a cetățenilor români.Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistență și protecție consulară acordată de MAE cetățenilor români aflați în situații deosebite, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.

MAE reiterează că, de la debutul operațiunilor de evacuare din Republica Arabă Siriană (anul 2011), prin intervenția directă a Ambasadei României la Damasc, a altor misiuni diplomatice și sub coordonarea Celulei de Criză a MAE au revenit în țară 793 de cetățeni români și membrii de familie ai acestora.

În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistență și protecție consulară inclusiv cetățenilor din Australia, Canada, Franța, Republica Moldova și Portugalia aflați pe teritoriul Republicii Arabe Siriene, precum și cetățenilor altor state, pe baza unor solicitări punctuale.

MAE reamintește faptul că pe pagina sa de internet este în continuare publicat un avertisment de călătorie pentru Republica Arabă Siriană, cu nivelul maxim de alertă, respectiv "Pericol major - părăsiți imediat zona sau țara"! - www.mae.ro/travel-alerts/7955.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările ferme adresate cetățenilor români aflați în zonele de conflict de a părăsi aceste zone și de a contacta misiunile diplomatice ale României din teritoriu pentru a-și anunța prezența în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistență și protecție consulară și, totodată, de a consulta informațiile furnizate prin intermediul aplicației "Călătorește în siguranță" (www.mae.ro/app_cs), care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone.