Pe fondul deteriorării situației de securitate din Palestina și Statul Israel, Ministerul Afacerilor Externe informează că a fost reevaluat și ridicat nivelul de alertă pentru cele două state, respectiv Palestina și Israel.

Pentru Palestina, e recomandată evitarea oricăror călătorii, iar pentru Israel - a călătoriilor neesențiale­. 

În acest context, MAE recomandă cetățenilor români să nu călătorească în Fâșia Gaza, să evite total călătoriile în Ierusalim (Orașul Vechi și cartierele adiacente) și în regiunile de proximitate cu Fâșia Gaza.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor români care se află deja în Palestina și Statul Israel:

- să se adreseze Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah sau Ambasadei României la Tel Aviv să își anunțe prezența în regiune, comunicând datele de contact;

- să respecte cu strictețe recomandările autorităților locale;

- să evite deplasările în zona de sud a Statului Israel, precum și zonele aglomerate, în care se desfășoară mitinguri, manifestații publice și alte acțiuni de stradă;

- să urmărească mass-media locale pentru a cunoaște și evita zonele cu o situație de securitate critică.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Task Force-ul dedicat monitorizării situației din zonă, menține evoluțiile din teren în atenția sa prioritară și este pregătit să acorde asistență consulară în caz de necesitate.

Totodată, MAE le recomandă cetățenilor români din regiune să manifeste atenție și vigilență sporite, precum și precauție, cu evitarea zonelor declarate în stare de urgență. 

MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah: +970-(0) 59 201 3761, precum și la numerele de telefon ale Ambasadei României la Tel Aviv: +972 3 529 0613; +972 3 5244644; +972 3 5242482, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279.