Ministerul de Externe anunță că a finalizat miercuri expedierea către misiunile diplomatice și oficiile consulare a materialelor necesare votării, pentru distribuirea acestora către secțiile de votare care vor fi organizate în străinătate.

Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate distribuie birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate, prin intermediul MAE, pe bază de proces-verbal, buletinele de vot, ștampilele de control, ștampilele cu mențiunea „VOTAT", precum și celelalte materiale necesare derulării procesului electoral, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) lit. c) din din Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare.

Pentru buna desfășurare a procesului electoral din străinătate la data de 9 iunie, au fost expediate 2.542.800 bucăți buletine de vot, 8.439 bucăți ștampile cu mențiunea „VOTAT", 2.304.715 bucăți timbre autocolante și 915 ștampile de control, urmând ca acestea să fie recepționate de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate care, la rândul lor, le vor distribui președinților secțiilor de votare din străinătate.

În acest an, MAE organizează, prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, 915 secții de votare în străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, mai mult decât dublu față de secțiile organizate la alegerile europarlamentare din 2019.

Lista secțiilor de votare din străinătate poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, la secțiunea dedicată alegerilor europarlamentare (https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/alegeri_2024/lista_sectiilor_de_votare_9_iunie_2024_site_mae.pdf).

La alegerile europarlamentare din 9 iunie cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

La scrutinul din 9 iunie, votarea va începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora 22:00. Alegătorii care se află la ora 22:00 la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.