Ministerul Afacerilor Externe a transmis informații referitoare la o familie de cetățeni români decedați în rezervația Akwesasne, din New York.

 

MAE, prin intermediul Consulatului General al României la Montreal, s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în mass-media referitoare la o familie de cetățeni români găsiți decedați în comunitatea autohtonă Akwesasne, aflată la frontiera dintre provinciile canadiene Quebec și Ontario și statul american New York, și a inițiat o anchetă, împreună cu autoritățile canadiene, pentru a obține informații cu privire la cetățenia, identitatea și circumstanțele producerii decesului.

Potrivit informațiilor preliminare obținute de către reprezentanții oficiului consular, autoritățile canadiene au informat că 8 persoane, printre care și 2 minori, au fost găsite decedate prin înecare. Inițial au fost găsite 6 persoane (5 adulți și 1 minor), iar ulterior, în cadrul procedurilor de căutare și salvare, au mai fost găsite 2 persoane (1 adult și 1 minor). Până la acest moment, autoritățile canadiene nu au confirmat cetățenia victimelor, făcând referire doar la orginea română a unora dintre acestea și la faptul că cei 2 minori aveau cetățenia canadiană, fiind găsite și pașapoartele canadiene ale acestora. 

Totodată, Consulatul General al României la Montreal a contactat și Ministerul de Externe al provinciei Quebec, pentru a obține informații suplimentare referitoare la acest caz. Oficiul consular a primit confirmarea că solicitarea a fost transmisă autorităților canadiene competente pentru formularea unui răspuns.

De asemenea, având în vedere că acest caz este gestionat în comun de autoritățile canadiene și cele americane, demersuri similare celor ale Consulatului General al României la Montreal au fost realizate pe lângă autoritățile americane și de către Ambasada României la Washington, prin intermediul Biroului Atașatului pentru Afaceri Interne, dar și de către reprezentanții Consulatului General al României la New York.

MAE informează că niciuna dintre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din Canada și SUA nu au primit solicitări de informații sau de asistență consulară legate de acest caz.

Ambasada României la Washington, Consulatul General al României la New York și Consulatul General al României la Montreal continuă dialogul cu autoritățile competente ale celor două țări, fiind pregătite să acorde asistență consulară, conform competențelor.