Ministerul de Externe informează că, în urma demersurilor task force-ului interinstituțional convocat de ministrul Bogdan Aurescu la data de 16 aprilie, alți 14 cetățeni români și doi membri de familie au părăsit Sudanul.

Astfel, 13 cetățeni români și doi membri de familie (un cetățean sudanez și un cetățean egiptean) au părăsit teritoriul sudanez și au intrat pe teritoriul egiptean. MAE va acorda sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România pentru un număr de nouă cetățeni români și un membru de familie, cetățean sudanez dintre cele 15 persoane anterior menționate, prin eliberarea documentelor de călătorie, asigurarea transportului până la Cairo și, ulterior, pe cale aeriană, până la București. Alți patru cetățeni români și un membru de familie cetățean egiptean dintre cele 15 persoane menționate anterior au informat că doresc să rămână pe teritoriul statului egiptean. 

Totodată, cu sprijinul Ambasadei României la Riad și al Ambasadei Arabiei Saudite în Sudan, un alt cetățean român a părăsit teritoriul sudanez cu destinația Arabia Saudită.

De asemenea, cei doi cetățeni români, mamă și copil, care au părăsit teritoriul Sudanului în cursul zilei de 26 aprilie cu un zbor special de evacuare organizat de către autoritățile suedeze până în Djibouti, au ajuns în România vineri.

Centrala MAE și Consulatul General al României la Paris au acordat sprijinul necesar pentru repatrierea în România, prin asigurarea transportului din Djibouti spre țară și îndeplinirea tuturor formalităților de tranzit.

Ambasadele României la Addis Abeba și Cairo au în atenție situația altor cinci cetățeni români și un membru de familie, cetățean sudanez, aflați în Sudan, pe care îi sprijină să părăsească pe cale rutieră teritoriul Sudanului și să intre în Republica Arabă Egipt.

 La acest moment, potrivit datelor deținute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află încă 7 cetățeni români și 3 membri de familie (cetățeni sudanezi), care au solicitat sprijin în vederea evacuării. 

MAE reamintește că, având în vedere deteriorarea situației de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestați atenție deosebită) și recomandă tuturor cetățenilor români care se mai află pe teritoriul Sudanului să părăsească imediat această țară.