Ministerul Afacerilor Externe anunță că, în cursul nopții de 17 august, au părăsit Afganistanul încă 16 cetățeni români.

UPDATE

Un avion al Forțelor Aeriene este pregătit să plece spre Afganistan pentru a-i evacua pe cei 27 de români prinși acolo, a declarat, marți, la Digi24 ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. El a afirmat că s-au obținut autorizațiile de survol din partea a 12 state. Totodată, ministrul a făcut apel ca românii care nu și-au transmis coordonatele către ambasadă să o facă. 

"Noi am lucrat încă de la începutul deteriorării situației de securitate, de la începutul săptămânii trecute, în cadrul celulei de criză interinstituționale pe care am convocat-o începând cu 13 august. Am lucrat foarte bine cu partenerii, am discutat cu SUA, cu Marea Britanie și alte state partenere care au operat zboruri spre Kabul și ca urmare a demersurilor, în capitale și pe alte canale diplomatice am reușit să facilităm evacuarea a 11 cetățeni români, apoi a 16 cetățeni români în cursul nopții de ieri. Rămân 27 cetățeni români care se află pe aeroport și în alte locații.

În cursul zilei de ieri președintele Klaus Iohannis a decis ca un zbor  al Forțelor Aeriene Române să fie pregătit pentru a aduce din Kabul cetățeni români. Acest zbor e pregătit pentru a se deplasa în Afganistan. În cursul nopții am obținut autorizațiile de survol pentru 12 state, traseul e lung și complicat. Chiar acum am obținut și ultima autorizație de survol, așa că avionul poate să decoleze spre Afganistan. În aproximativ două ore avionul va putea să decoleze", a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe a precizat că sunt analizate și alte posibilități ca cetățenii români să se întoarcă în siguranță în țară: "Folosim și alte ocazii, tot ieri am examinat posibilitatea oferită de un zbor NATO care a plecat de la baza din Ungaria către Kabul și dacă va fi posibil vom evacua cetățeni români și cu acest zbor".

+++

De la momentul apelului MAE de luni către cetățenii români aflați încă în Afganistan și care nu-și notificaseră prezența, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români.

Citește și: MAE: Cetățenii români care se mai află în Afganistan - în principal personal de securitate angajat

În acest moment, conform evidențelor MAE, mai sunt 27 de cetățeni români aflați în Afganistan.

Împreună cu Ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de ieri și al nopții, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români, mai spune Ministerul.

Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor.

+++

Prim-ministrul Florin Cîțu a afirmat marți că în Afganistan se mai află 35 de români și că autoritățile vor trimite un avion după aceștia.

"În acest moment mai sunt 35 de cetățeni români în acea zonă. I-am propus domnului președinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă. În acest moment avem două variante pe care lucrăm: un avion care va fi în colaborare cu NATO, care trebuie să plece în curând sau un avion al nostru, care merge direct acolo. Dar în acest moment au dispoziție clară pentru Ministerul Afacerilor Externe și pentru Ministerul Apărării Naționale să trimită un avion cât mai rapid, pentru a-i aduce pe cetățenii români acasă", a spus premierul.