Bulgaria a anunțat că va continua să sprijine exportul de cereale ucrainene și să ofere ajutor material suplimentar și asistență tehnică Kievului, inclusiv în domenii precum restabilirea sistemului energetic și securitatea mediului.

Această poziție a fost prezentată de Ministerul bulgar de Externe în timpul consultărilor internaționale din orașul saudit Jeddah, relatează Mediapool. La consultări au participat peste 40 de țări, inclusiv Ucraina și China. Arabia Saudită și alte câteva țări au prezentat în cadrul întâlnirii cadrul unui potențial plan de pace pentru Ucraina, iar negocierile vor continua. 

Bulgaria nu acceptă intrarea navelor de război rusești în zona sa economică

Pentru prima dată, Bulgaria a participat și ea la acest format, unde a condamnat decizia Moscovei de a se retrage din așa-numita "afacere cu cereale”, folosind securitatea alimentară și aprovizionarea cu alimente ca armă pentru a atinge ambiții imperiale. Bulgaria va continua să sprijine exportul de cereale, inclusiv prin teritoriul țării, a precizat reprezentantul Bulgariei la reuniune.

”Distrugerea țintită a infrastructurii civile, inclusiv a instalațiilor portuare de-a lungul Dunării, creează un risc serios de escaladare în regiune. Intrarea navelor de război rusești în zona economică exclusivă a țărilor de la Marea Neagră, inclusiv a Bulgariei, precum și declararea zonelor de avertizare în acestea, periculoase pentru navigație, este inadmisibilă și dăunează intereselor economice și financiare ale Bulgariei și cetățenilor bulgari”, a precizat MAE de la Sofia.

Rusia a declarat o zonă de alertă temporară în Marea Neagră din cauza desfășurării exercițiilor militare, Bulgaria declarând deja că aceasta nu este o practică bună.

Ce înseamnă participarea la Jeddah

În timpul întâlnirii de la Jeddah, partea bulgară și-a anunțat disponibilitatea de a lucra activ în cadrul Formulei pentru Pace.

”Includerea țării noastre este o recunoaștere a politicii clare și consecvente a guvernului de susținere a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, precum și a angajamentului irevocabil de a se căuta o soluție pașnică pentru războiul neprovocat lansat de Rusia împotriva poporului Ucrainei”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia. 

Planul de pace al Arabiei Saudite 

Posibilul cadru al Planului de pace lansat de Arabia Saudită face apel la o încetare a focului pe toate fronturile și pentru discuții de pace între Rusia și Ucraina sub egida Națiunilor Unite, au declarat diplomați, sub rezerva anonimatului. Ei nu au spus care țări, în afară de Arabia Saudită, au susținut ideea.

Potrivit unor surse citate de publicația bulgară, planul se va baza pe păstrarea integrității teritoriale a Ucrainei și, de asemenea, face apel la un schimb de prizonieri de război. Până în prezent, nu există o confirmare publică a conținutului propunerii.

Șeful delegației ucrainene Andrii Yermak a spus, citat de BTA, că discuțiile au întărit poziția țării sale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru The New York Times că ”în prezent nu există nicio bază pentru un acord” cu Ucraina și că operațiunile militare rusești vor continua ”în viitorul apropiat”.

Participarea Chinei la întâlnire este de mare importanță, deoarece Beijingul s-a abținut până acum să susțină aceste consultări.

Sursa: RADOR