Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la data de 3 mai, a Zilei Mondiale a Libertății Presei și subliniază "locul esențial ocupat de mass-media libere și pluraliste în ansamblul bunei funcționări a societăților democratice și incluzive".

"Garantarea libertății de exprimare și de informare, a libertății presei, a siguranței și independenței jurnaliștilor reprezintă principii față de care România rămâne profund atașată. În contextul intensificării intimidărilor și atacurilor la adresa jurnaliștilor și a altor profesioniști din domeniul media în mai multe state și regiuni de pe glob, Ministerul Afacerilor Externe își exprimă solidaritatea față de toți cei care contribuie la informarea corectă și relevantă a opiniei publice, condamnând totodată orice fel de acte arbitrare de violență și represiune îndreptate împotriva acestora", a transmis MAE printr-un comunicat de presă.

De altfel, MAE mai amintește că tema aleasă de Organizația Națiunilor Unite / UNESCO cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Libertății Presei din acest an, "Informația ca bun public", vizează transformarea comunicării și informării de masă prin noile tehnologii și impactul acestor schimbări asupra drepturilor omului, democrației și dezvoltării durabile.

"Etica, responsabilitatea și transparența trebuie să primeze în producția și distribuția de conținut jurnalistic, iar alfabetizarea media a cetățenilor să devină o prioritate pentru statele lumii, recomandă UNESCO", mai afirmă MAE.

Ministerul se alătură comunității internaționale în celebrarea libertății presei, în toate formele sale, tradiționale sau digitale, în apărarea reperelor jurnalismului independent și imparțial și în combaterea propagării discursului instigator la ură și dezinformării prin canalele media.Informații suplimentare.