Zeci de mii de naționaliști și extremiști de dreapta au demonstrat la Varșovia. Guvernul polonez a luat apărarea participanţilor, susţinând că marşul reprezintă "o expresie a valorilor patriotice". Israelul vorbeşte despre un "marş periculos".

Potrivit agenţiei AP, preluată de Spiegel Online, Ministerul polonez al Afacerilor Externe a condamnat "ideile rasiste, antisemite și xenofobe", dar a precizat că demonstrația radicalilor de dreapta și a susținătorilor partidului național-conservator PiS - aflat la guvernare - a fost "o expresie a valorilor patriotice". 

Pe 11 noiembrie, polonezii sărbătoresc redobândirea independenței Poloniei, în 1918.

Aproximativ 60.000 de persoane au participat la demonstraţia organizată sâmbătă sub sloganul "Îl vrem pe Dumnezeu!". Mai mulţi participanţi au purtat  bannere și simboluri ale radicalilor de dreapta, inclusiv cu mesaje antisemite.

Ministerul Afacerilor Externe de la Varşovia a numit marşul "o mare sărbătoare a polonezilor, cu opinii diferite, dar uniţi de valorile comune ale libertății și loialității față de o țară independentă".

MAE polonez a mai spus că nu trebuie judecată demonstraţia pe baza unor acțiuni individuale.

Întrebat de bannerele rasiste pe care scria "Să ne rugăm pentru un Holocaust musulman", "Polonia pură, Polonia albă” sau "Puritatea sângelui”, ministrul de Interne, Mariusz Blaszczak (PiS), a declarat că el nu le-a văzut.

Guvernul israelian a condamnat însă mitingul de la Varșovia. A fost "o desfășurare periculoasă a unor elemente extreme și rasiste", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe. "Sperăm că autoritățile poloneze vor lua măsuri împotriva organizatorilor", a mai spus acesta.