În urma consultărilor cu Jens Stoltenberg și cu aliații, Ministerul de Externe transmite Rusiei că poziția Ministerului rus al Apărării privind scutul antirachetă e ”complet irelevantă”, întrucât sistemul de la Deveselu nu face obiectul INF.

Ministerul rus al Apărării a susținut joi că SUA ar trebui să distrugă sistemul de apărare antirachetă din România pentru a respecta din nou Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

”În urma consultărilor avute de ministrul Afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu aliații”, Ministerul Afacerilor Externe transmite că poziția exprimată joi de Ministerul Apărării al Federației Ruse privind încălcarea prevederilor Tratatului INF de către sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfășurate și la Deveselu, este ”complet irelevantă, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF”.

”Poziția MAE cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat. Aceasta se regăsește în toate Declarațiile finale ale Summit-urilor Aliate din ultimii ani. Reiterăm că sistemul anti-rachetă NATO, ale cărui elemente sunt găzduite de România, nu are nici o capabilitate ofensivă, fiind un instrument pur defensiv, esențial pentru asigurarea securității spațiului Euro-Atlantic”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la București.

”Conceptul scutului antirachetă al NATO reprezintă o acțiune proporțională cu amenințările actuale, care respectă toate angajamentele internaționale, inclusiv Tratatul INF. Orice încercare a Federației Ruse de a nega acest lucru constituie o flagrantă dezinformare și o încercare de a distrage atenția de la încălcarea reală a Tratatului INF de către statul rus”, mai precizează MAE, reamintind că poziția României și a Aliaților săi pe tema INF este clar exprimată în Declarația Consiliului Nord-Atlantic din 1 februarie 2019.