Românii aflați în atenția Consulatului din Istanbul nu sunt răniți, cu excepția unei persoane care a precizat că prezintă echimoze la nivelul membrelor inferioare. Viața persoanei nu este pusă în pericol, anunță MAE.

MAE îi informează pe români care doresc să călătorească sau să tranziteze Turcia, pe calea aerului, prin Aeroportul Ataturk, din Istanbul, că pot apărea întârzieri sau anulări ale unor curse și cozi foarte mari la controlul amănunțit de securitate și pașapoarte, în contextul atentatului din seara zilei de marți.

Totodată, compania aeriană Turkish Airlines a activat două adrese web pentru informații în legătură cu procedurile de preschimbare a biletelor de avion: http://www.turkishairlines.com/en-tr/corporate/announcements/announcement/flight-cancellations-after-ataturk-airport-incident și http://www.turkishairlines.com/en-tr/corporate/announcements/announcement/ticket-changes-refunds-and-cancelations-after-istanbul-incidents.

+++

”Pe tot parcursul nopții, echipele consulare constituite la nivelul Consulatului General al României la Istanbul s-au deplasat la spitalele din localitate pentru a verifica dacă printre victime se află și cetățeni români. Cetățenii români aflați în atenția Consulatului nu sunt răniți, cu excepția unei persoane care a precizat că prezintă echimoze la nivelul membrelor inferioare, survenite în urma aglomerației provocate de panică. Viața persoanei nu este pusă în pericol, fiind evacuată și cazată la hotel la puțin timp după producerea exploziilor”, precizează MAE, într-un comunicat.

Consulatul General al României la Istanbul asigură în permanență asistența consulară unui număr de aproximativ 40 de cetățeni români, care au solicitat sprijin după atentatul terorist de marți seara de pe Aeroportul Ataturk. Acestora le-a fost facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului.

Totodată, familiile din România a peste 20 de cetățeni români aflați în aeroport în momentul deflagrațiilor au fost contactate de Consulatul General al României la Istanbul.

MAE mai precizează că sunt continuate demersurile susținute pe lângă autoritățile turce pentru a verifica existența vreunui cetățean român decedat sau rănit și rămâne în legătură cu persoanele de cetățenie română cazate la Istanbul sau aflate în zona liberă a aeroportului.

Se depun, de asemenea, eforturi pentru identificarea unor soluții cât mai rapide pentru repatrierea cetățenilor români ale căror zboruri au fost anulate. 

Cetățenii români precum și rudele acestora au la dispoziție contactele telefonice ale Consulatului General la Istanbul +90 2123583541, +90 2123580516, +90 2123583537, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center 24/24, precum și telefonul mobil de urgență al oficiului consular român de la Istanbul + 90 5335420695.

Ministerul informează că, pe parcursul nopții precedente, Call Center-ul MAE a preluat operativ un număr de 10 apeluri telefonice din partea cetățenilor aflați în aeroportul din Istanbul, asigurându-le asistența necesară.

 +++

Fostul premier Victor Ponta a declarat, pentru Digi24, că se afla la doar la 10 minute de intrarea în aeroport și că a fost întors din drum.

+++

Președintele Klaus Iohannis a caracterizat atacurile teroriste drept ”o atrocitate”.

”Zeci de oameni și-au pierdut viața și peste 140 au fost răniți, în urma unui act de cruzime îndreptat împotriva unor cetățeni nevinovați. Îmi exprim cele mai sincere condoleanțe pentru familiile îndurerate și suntem alături de cei care se luptă în acest moment pentru viața lor. Astfel de atentate trebuie să fie prevenite, iar țara noastră este și va rămâne în continuare un partener angajat în lupta internațională împotriva terorismului”, a scris, pe Facebook, șeful statului.

Și Ministerul Afacerilor Externe a condamnat ”în termenii cei mai fermi” atacul terorist care a avut loc în cursul serii de marți.

MAE reiterează ”angajamentul ferm al României în combaterea tuturor formelor de terorism și reafirmă necesitatea conjugării și intensificării eforturilor internaționale în combaterea acestor acțiuni care nu pot fi justificate sub nicio formă, punând în pericol vieți nevinovate”.