Ministerul rus de Externe a venit cu o nuanțare a afirmației lui șefului diplomației ruse Serghei Lavrov despre disponibilitatea Rusiei de a rupe legăturile cu UE, potrivit agenției de presă oficiale ruse TASS.

"Suntem gata de o ruptură dacă aceasta va avea loc la inițiativa UE. Din partea noastră îi invităm insistent pe cei din UE la o cooperare pe baze de egalitate și de respect reciproc, după cum a spus și Serghei Lavrov", a declarat pentru TASS un responsabil al MAE rus, sub rezerva anonimatului, după ce agențiile de presă internaționale au transmis o declarație făcută de ministrul de externe Serghei Lavrov.

Într-un interviu de pe canalul YouTube Soloviov LIVE, ministrul rus de externe a spus că Moscova nu exclude întreruperea legăturilor cu Bruxellesul, dacă UE va impune sancțiuni care să genereze riscuri pentru sectoarele sensibile ale economiei ruse, notează TASS, preluată de Agerpres.

Sub impactul produs pe plan internațional de declarația ministrului rus de externe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat vineri că mass-media a denaturat sensul cuvintelor lui Lavrov despre disponibilitatea Rusiei de a rupe relațiile cu UE, deși agențiile de presă atât rusești, cât și cele internaționale au preluat declarația dintr-un extras din interviul menționat postat pe site-ul MAE rus.

Potrivit lui Peskov, citat de publicația pro-Kremlin Vzgliad, Moscova nu va fi inițiatoarea ruperii relațiilor cu UE, dimpotrivă, ea dorește dezvoltarea relațiilor cu Uniunea Europeană, a spus el: "Mass-media au dat acest titlu, care a provocat senzație, în afara contextului. Aceasta este o mare greșeală a mass-media, este o greșeală care schimbă sensul cuvintelor. Ideea este că noi nu vrem acest lucru (ruperea relațiilor) - vrem să dezvoltăm relații cu Uniunea Europeană, dar dacă Uniunea Europeană urmează această cale, atunci da - vom fi gata. Pentru că trebuie să fii pregătit pentru cel mai rău".