În cazul numirii sale, David Pressman vrea să pună capăt presupusei influențe a Chinei și Rusiei în Ungaria.

În cadrul unei audieri la Comisia de Relații Externe a Senatului SUA, care a avut loc joia trecută, candidatul la postul de ambasador al SUA în Ungaria a dezvăluit principalele obiective ale misiunii sale. La prezentarea sa, David Pressman, a subliniat că Ungaria, alături de alte state membre ale UE și NATO, a condamnat agresiunea rusă, dar și-a exprimat nemulțumirea sa din cauza presupusei rețineri de care a dat dovadă Ungaria în această chestiune, pe care a atribuit-o influenței "evidente" a Rusiei și Chinei, scrie publicația Magyar Hirlap.

Valorile drepturilor omului fac din poporul Statelor Unite o națiune de excepție, astfel că intenționează să le dezvolte și în Ungaria, a precizat Pressman, care a adăugat: Dacă numirea sa în funcția de ambasador va fi confirmată, principala sa prioritate va fi combaterea "influenței periculoase" a Moscovei și Beijingului, precum și orientarea Ungariei către solidaritatea internațională împotriva lui Vladimir Putin.

În opinia sa, democrația ungară este amenințată de pericole reale pe care dorește să le remedieze prin întărirea valorilor transatlantice. Majoritatea covârșitoare a cetățenilor ungari se declară membri ai comunității transatlantice, în consens cu americanii, de aceea în cazul numirii sale ca ambasador SUA în Ungaria dorește să îi aducă pe cetățenii ungari mai aproape de valorile democratice, a mai afirmat David Pressman.

Potrivit candidatului la postul de ambasador al președintelui american Joe Biden, Ungaria merge înapoi pe calea democratică. El a reiterat criticile exprimate adesea de Partidul Democrat American, potrivit cărora drepturile romilor, evreilor și comunității LGBTQ sunt încălcate în Ungaria. Apoi, într-o exprimare de parcă s-ar pregăti să vină în Ungaria mai degrabă ca guvernator, decât ca ambasador, a promis că va transmite preocupările sale îndată ce va ajunge în Ungaria actorilor politici ungari. Pressman a afirmat toate acestea tocmai atunci când, într-un raport, Ungaria, alături de Italia, a fost aleasă drept cea mai sigură țară din UE pentru evrei.

Pressman a mai promis că va lucra îndeaproape cu reprezentanții societății civile, cărora le-ar da un rol major în demascarea "influenței ruse" în Ungaria.

Sursa: RADOR