Siemens ar trebui să renunțe la relațiile de afaceri cu Belarus, solicită europarlamentari din mai multe grupuri politice.

Mai mulți europarlamentari solicită Siemens să nu mai deruleze afaceri cu regimul condus de Aleksandr Lukașenko. Într-o scrisoare către șeful companiei germane, Roland Busch, eurodeputații critică legăturile strânse de afaceri dintre Guvernul de la Minsk și firma din München.

"Vă cerem să nu mai furnizați sisteme energetice către Belarus”, se arată în scrisoarea citată de Spiegel Online. "Cooperarea cu un regim autoritar care amenință securitatea și viața cetățenilor europeni” trebuie încheiată, spun cei peste 30 de europarlamentari de la Verzi, S&D, Renew Europe și Partidul Popular European care semnează scrisoarea.

La începutul anului 2020, Siemens a semnat un contract cu compania energetică de stat din Belarus RUE Vitebskenergo pentru livrarea de turbine cu gaz pentru două centrale electrice din nordul țării.

În septembrie 2020, divizia de energie a fost separată de restul concernului, care deține în prezent 40% din Siemens Energy.

În februarie anul trecut, s-a aflat că băncile KfW și Landesbank Hessen-Thüringen sunt și ele implicate în finanțarea proiectului.

Siemens a livrat deja sisteme de alimentare cu energie în Belarus.

Mulți membri ai Parlamentului European consideră că astfel de acorduri nu sunt oportune în acest moment, după ce Minsk-ul a deturnat un avion aparținând unei companii europene pentru a aresta un critic al regimului, Roman Protasevici.

"Nu trebuie să le permitem companiilor noastre să facă afaceri cu un regim care calcă în picioare democrația și drepturile omului", spune eurodeputatul Rasmus Andresen (Verzi).

Semnatarii scrisorii reamintesc companiei că a anunțat anul trecut că va urmări îndeaproape situația drepturilor omului în Belarus. Pe site-ul său, Siemens se angajează să respecte  Codul Națiunilor Unite, potrivit căruia "companiile trebuie să sprijine protecția drepturilor internaționale ale omului” și să se asigure că "nu sunt complice la încălcările drepturilor omului”.

Un purtător de cuvânt al Siemens Energy a precizat că, prin livrarea de turbine cu gaz către Belarus, compania germană sprijină dezvoltarea infrastructurii energetice a acestei țări. Acest lucru aduce beneficii tuturor cetățenilor. Totodată, el a spus că Siemens Energy  respectă legislația și urmărește "cu atenție" evenimentele din Belarus.