Cel puțin 24 militari au fost uciși într-un atentat comis sâmbătă dimineață cu ocazia unei parade în orașul Ahvaz din sud-vestul Iranului.

UPDATE 2 „Acești teroriști au fost antrenați și organizați de două state din Golf”, a declarat un general de brigadă iranian.

„Nu sunt din DAESH (Statul Islamic - n.r.) sau din alte grupări care luptă împotriva sistemului islamic (iranian), ci au legături cu America și Mossad (serviciul israelian de informații - n.r.)”, a spus el.

Cu toate astea, gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul, conform Reuters.

UPDATE 1 Cel puțin 24 de decese s-au înregistrat în urma atentatului din Iran.

„Numărul martirilor uciși în atacul terorist se ridică la 24, printre care femei și copii dintre spectatori, iar acest bilanț s-ar putea agrava în măsura în care răniții sunt în stare critică', a relatat agenția oficială IRNA”, citată de Agerpres.

Alte cel puțin 53 de persoane au fost rănite.

Atacul a fost inițiat de un comando înarmat și a fost catakogat de oficialii de la Teheran drept terorist.

***** Textul inițial

„Opt sau nouă militari au fost uciși în atac și alți 20 au fost răniți. Răniții sunt în stare critică”, a relatat ISNA, citându-l pe viceguvernatorul provinciei Khuzestan, Ali-Hossein Hosseinzadeh. Orașul Ahvaz este capitala acestei provincii.

Puțin mai devreme, agenția oficială IRNA a transmis că mai mulți civili au fost uciși în atentatul care a vizat o adunare cu ocazia unei defilări militare la Ahvaz, informează Agerpres.

Niciun oficial prezent la eveniment nu a fost atins, dar există informații potrivit cărora mai mulți civili au fost uciși, fără a se cunoaște numărul lor exact, a scris IRNA.

Primul bilanț anunțat de IRNA era de cel puțin 20 de răniți, printre care o femeie și un copil.

Conform agenției FARS, atacul a fost purtat de doi bărbați înarmați care au deschis focul asupra mulțimii. Atacatorii au încercat apoi să tragă asupra tribunei oficiale, dar au fost neutralizați de forțele de ordine, a indicat FARS, lăsând să se înțeleagă că atentatorii au fost răniți.

Televiziunea de stat a acuzat pentru acest atac 'elemente takfiri', o referire la militanți sunniți. Provincia Khuzestan a fost scena unor proteste sporadice ale minorității arabe din Iran.

Parada a fost organizată cu ocazia Zilei naționale a forțelor armate, care marchează pe 22 septembrie declanșarea de către Bagdad a războiului cu Iranul (1980-1988).