Majoritatea germanilor consideră că poziția lui Olaf Scholz în războiul din Ucraina e corectă. 57% dintre respondenți sunt în favoarea ruperii tuturor legăturilor economice cu Rusia.

Potrivit unui sondaj Forsa, majoritatea germanilor consideră că poziția cancelarului Olaf Scholz în războiul din Ucraina este corectă. 68% dintre cei chestionați nu împărtășesc criticile la adresa lui Scholz, potrivit cărora e ezitant în sprijinirea Ucrainei cu livrări de arme, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

83% dintre respondenți consideră că este bine să fie continuate discutațiile cu președintele rus Vladimir Putin.

Sondajul a mai arătat că doar 25% cred că războiul poate fi câștigat militar. În schimb, 68% cred că războiul poate fi încheiat printr-o soluție diplomatică și în urma unor negocieri.

Un alt sondaj comandat de think tank-ul European Council on Foreign Relations (ECFR) arată că marea majoritate a germanilor, dar și a respondenților din alte nouă țări europene consideră Rusia responsabilă pentru războiul de agresiune din Ucraina.

66% dintre germani consideră că Rusia e principala responsabilă, în timp ce procentele sunt mai mari în Finlanda (90%), Marea Britanie, Polonia și Suedia (83%).

Ca răspuns la război, există un sprijin puternic în toate aceste țări pentru o rupere a legăturilor cu Rusia.

În Germania, 57% dintre respondenți sunt în favoarea ruperii tuturor legăturilor economice cu această țară. Cu încetarea tuturor legăturilor culturale sunt de acord 45% și a celor diplomatice - 39%. În Polonia, mult mai mulți oameni tind spre încetarea relațiilor economice (77%). Procentul e mai ridicat decât în Germania și în Marea Britanie, Finlanda și Suedia.