Armata franceză a încheiat luni retragerea ultimilor soldați din operațiunea Barkhane, după o prezență de nouă ani în Mali.

În același timp, zeci de membri ai forțelor de securitate rusești au fost zăriți de căștile albastre germane pe aeroportul din Gao, în nordul țării, unde operează deja gruparea paramilitară rusă Wagner, relatează FRANCE 24.

Natura are oroare de vid, iar Rusia pare să nu fi așteptat foarte mult pentru a-și plasa pionii în Mali, unde operează deja gruparea paramilitară rusă Wagner. Căștile albastre germane au observat, într-adevăr, luni, 15 august, prezența a zeci de membri ai forțelor de securitate rusești pe aeroportul din Gao, în nordul țării, chiar atunci când Franța anunța că a încheiat retragerea ultimilor soldați francezi din operațiunea Barkhane, o operațiune militară care urmărea să lupte în Sahel contra mișcărilor jihadiste.

Potrivit unui document redactat de comandamentul Forțelor Apărării federale germane, de marți, consultat de agenția Reuters, soldați germani și britanici aparținând Forței de menținere a păcii a Organizației Națiunilor Unite au remarcat prezența a două avioane pe aeroportul din Gao, în special un L-39 Albatros. "Două ore mai târziu, 20 sau 30 de persoane în uniforme care nu aparțin armatei din Mali au fost văzute descărcând echipamente dintr-un avion malian", arată documentul.

"Erau cu siguranță membri ai forțelor de securitate rusești, L-39 fiind cel mai probabil pilotat de soldați ruși, forțele din Mali nefiind în măsură să o facă", adaugă documentul.

Relațiile dintre Bamako și Psris nu au încetat să se deterioreze de la preluarea puterii de către armata din Mali, în urma unei lovituri de stat în 2020. Ultima exemplificare: ministrul afacerilor externe din Mali, Abdoulaye Diop, a cerut marți Consiliului de Securitate al ONU o reuniune de urgență în legătură cu situația din țara sa. Șeful diplomației acuză Franța că dă informații și arme teroriștilor.

În acest context de tensiuni permanente, militarii la putere la Bamako s-au apropiat de Rusia și au primit noi aliați, membri ai grupului Wagner, a căror prezență este semnalată în anumite zone ale țării.

Marți, căpitanul Yann, militar francez membru al Forței Barkhane, a confirmat că a întâlnit pe teren, când patrula, mercenari ai grupului. La rândul său, Bamako neagă prezența mercenarilor și vorbește mai curând de "instructori" veniți din Rusia pentru a susține armata sa, în vreme ce Rusia vorbește despre un contract "comercial" între Wagner și Mali, fără legătură cu Moscova.

Pe 13 decembrie, Uniunea Europeană a adoptat o serie de sancțiuni pentru a răspunde "acțiunilor de destabilizare" facute în Europa și în Africa de Wagner. Această decizie a fost aprobată în unanimitate de miniștrii afacerilor externe din UE, reuniți la Bruxelles. UE l-a sancționat în 2020 și pe oligarhul rus Evgheni Prigojin, apropiat al puterii ruse și considerat finanțatorul grupului Wagner.

 "1.000 de oameni prost echipați" 

Potrivit lui Nicolas Normand, fost ambasador al Franței în Mali, aproape o mie de mercenari aparținând acestei companii ar fi prezenți în țară."O mie de oameni prost echipați în comparație cu armata franceză, fără forță aeriană eficace sau drone, care nu pot rezolva o problemă pe care nici soldații francezi nu reușesc s-o stăpânească", a arătat el.

Diplomatul a mai insistat pe prezența contraproductivă a Wagner. "Prin brutalitatea sa, ea împinge până la urmă o parte a populației în brațele jihadiștilor, pentru că aceasta se simte agresată de armata din Mali sprijinită de mercenarii ruși - și asta e o adevărată problemă".

Un recent raport al unor experți trimiși de ONU, dezvăluit de AFP pe 5 august, a vorbit despre prezența unor "soldați albi" care însoțesc soldați ai armatei din Mali, la locurile unor crime, în special la Robinet El Ataye, unde 33 de civili au fost uciși în martie.

"Sunt companii care nu respectă nicio regulă, așa cum s-a putut vedea în cazul gropii comune de la Gossi, pe care au orchestrat-o în scopul dezinformării împotriva forțelor franceze. Ei nu vor fi un element de stabilitate în regiune", a spus marți colonelul Yves Gastine, comandantul Forței Barkhane la Gao.

Imediat după precedenta retrocedare a unei baze franceze, în aprilie, la Gossi, statul major francez a difuzat clipuri video înregistrate dintr-o dronă prezentând paramilitari în apropiere, foarte probabil din grupul Wagner, îngropând cadavre pentru ca Franța să fie acuzată de crime de război.Cu toate acestea, armata maliană a efectuat numeroase operațiuni militare pentru a "urmări" grupările jihadiste în centrul Mali de la începutul anului. Și mai multe surse locale au relatat că soldații erau însoțiți de "soldați albi".

O grupare jihadistă revendică asasinarea unor mercenari ruși

Luni, Grupul de sprijin pentru islam și musulmani (GSIM), afiliat Al-Qaida a afirmat că a ucis patru paramilitari ai grupării ruse într-o ambuscadă în centrul țării, potrivit unui comunicat autentificat luni de ONG-ul american SITE, specializat în urmărirea grupărilor radicale.

O informație confirmată pentru AFP de doi aleși locali și o sursă spitalicească.

Sâmbătă, "un grup de mercenari ai Wagner a ieșit pe motociclete în regiunea Bandiagara, pornind din satul Djallo și îndreptându-se spre munți", spune comunicatul. "Soldații lui Allah îi urmăreau și au putut ucide patru dintre ei și restul au fugit", continuă organul de propagandă al grupării jihadiste.

Sursa: RADOR