Fostul director de campanie al lui Trump deținea 3 pașapoarte americane, bunuri de milioane de dolari și avea conexiuni cu oligarhi ruși și ucraineni, potrivit documentelor înaintate de procurorii federali Tribunalului Districtului Columbia.

Paul Manafort și Rick Gates, asociatul său în afaceri și adjunctul său în campania electorală, prezintă risc semnificativ de a fugi din cauza gravității acuzațiilor care li se aduc, a dovezilor puternice în sprijinul vinovăției lor, a averii și a ''istoriei lor de comportament înșelător'', susțin procurorii federali, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Manafort și Gates și-au pledat luni nevinovăția la cele 12 capete de acuzare, printre care spălare de bani și activități nedeclarate de lobby și consultanță în favoarea fostului președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Acuzațiile împotriva celor doi, care se referă la fapte din intervalul 2006-2017, nu au legătură cu activitățile din campania prezidențială, dar dezvăluie legăturile apropiate ale celor doi cu Rusia și se suprapun parțial cu perioada în care aceștia au lucrat pentru Trump.

''Ambii inculpați au legături substanțiale în străinătate, inclusiv în Ucraina, unde amândoi au petrecut un timp și au servit ca agenți ai guvernului'' ucrainean, iar ''atât Manafort, cât și Gates au conexiuni cu oligarhi ucrainieni și ruși, care le-au furnizat milioane de dolari'', se arată în memo-ul redactat de guvern cu privire la condițiile punerii lor în libertate.

Potrivit aceluiași memo, Paul Manafort a depus 10 cereri de pașaport în ultimul deceniu și în prezent deține trei astfel de documente. Bunurile financiare ale lui Manafort sunt substanțiale, dar dificil de cuantificat, cifrele din cererile de credite și alte documente financiare prezentate de el începând din 2012 oscilând între 19 și 136 milioane de dolari.

Manafort și Gates dețineau și controlau entități și conturi bancare în numeroase locuri din lume, printre care Cipru, insulele Grenadine, Seychelles și Anglia, menționează același document.