Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, transmite Reuters.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a reacționat vineri seară la anunțul privind mandatul de arestare emis pe numele președintelui Vladimir Putin.

"Nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele internaționale comise în timpul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. România susține pe deplin munca și eforturile Curții Penale Internaționale. (...) Nu există pace fără justiție!", a fost reacția ministrului Bogdan Aurescu pe Twitter.


+++

CPI îl acuză pe Vladimir Putin că a comis crime de război în Ucraina. Mai exact, asupra lui Vladimir Putin planează suspiciuni de deportare ilegală a copiilor ucraineni și transferul ilegal de oameni din Ucraina în Rusia.

Maria Alekseievna Lvova-Belova, cea responsabila în Rusia pentru Drepturile Copiilor, este acuzată și ea de crime de război. Astfel, și pe numele ei a fost emis un mandat de arestare.

Rusia a respins în repetate rânduri acuzațiile că ar fi comis crime de război.


+++

Într-o rezoluție adoptată în ianuarie 2023, eurodeputații solicitau tragerea la răspundere a conducerii politice și militare ruse pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei.

Parlamentul European declara că atrocitățile comise de forțele ruse în Bucha, Irpin și multe alte orașe ucrainene dezvăluie brutalitatea războiului și subliniază importanța unei acțiuni internaționale coordonate pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției în conformitate cu dreptul internațional.