Parlamentarii francezi au aprobat un proiect legislativ potrivit căruia modelele vor avea nevoie de un certificat medical care să ateste faptul că au o greutate care nu le pune în pericol sănătatea.

Mai precis, doctorul trebuie să confirme că „starea de sănătate a modelului, evaluată prin prisma indicelui de masă corporală, este compatibilă cu exercitarea profesiei”, scrie the Guardian. În cazul în care nu au respectivul certificat, manechinele care lucrează în Franța pot primi o pedeapsă de până la șase luni de închisoare, precum și o amendă de 75.000 de euro.

Totuși, parlamentarii francezi au respins o clauză dintr-o variantă anterioară a legii care impunea un nivel minim al indicelui de masă corporală - calculat în funcție de înălțime și greutate.

Conform aceleiași legi, revistele trebuie să marcheze fotografiile „retușate” sau editate cu Photoshop. Pentru publicațiile care nu vor semnala acest lucru amenda se va ridica la 37.500 de euro sau 30 la sută din valoarea contractului de publicitate în care apare imaginea respectivă.

Obiectivul noilor norme este de a combate incidența tot mai mare a anorexiei în rândul manechinelor și cazurilor numeroase de tineri cu tulburări de alimentație.

Tot într-o variantă precedentă a proiectului erau prevăzute și pedepse de până la un an de închisoare pentru încurajarea unei siluete exclusiv de subțire, fiind țintite site-urile care promovează anorexia ori bulimia. Și această prevedere a fost, însă, eliminată, una dintre justificările oferite de Catherine Lemorton, președintele comisiei guvernamentale pentru chestiuni sociale, fiind aceea că persoanele care administrează astfel de site-uri suferă ele însele de tulburări de alimentație, iar o eventuală încarcerare le-ar agrava problemele.

Atunci când proiectul a fost prezentat pentru prima dată, în luna aprilie, psihanalistul și psihiatrul Marie-Rose Moro a spus că nu va rezolva nimic, sugerând în schimb alocarea mai multor resurse pentru îngrijirea pacienților anorexici.

La rândul lor, agențiile de modelling au atacat legea. „Este foarte grav să bagi în aceeași oală anorexia cu silueta slabă a modelelor, pentru că astfel se ignoră faptul că anorexia este o afecțiune psihogenă”, a declarat pentru AFP Isabelle Saint-Felix, secretar general al Synam - sindicatul național al agențiilor de modelling din Franța, ce reprezintă aproximativ 40 de astfel de companii.

Între 30.000 și 40.000 de persoane – majoritatea adolescenți – suferă în Franța de anorexia nervosa, o tulburare de alimentație cu o rată ridicată de mortalitate.