Președintele turc Recep Erdogan nu tolerează criticile, demonstranțiile și nici jurnaliștii. Mai nou, el se simte atacat de diplomații occidentali.

”Trăiește pe picior mare, șeful din Bosfor (…) Un jurnalist care scrie ceva, ce nu-i convine lui Erdogan, ajunge mâine la închisoare”: sunt versurile unei satire pe melodia cântăreței germane Nena "Irgendwie, irgendwo, irgendwann". Cântecul satiric "Erdowie, Erdowo, Erdogan" de un minut și 52 de secunde despre liderul de la Ankara a fost  difuzat pe 17 martie de postul german NDR, în cadrul emisiunii "extra 3".

”Cântecul poate părea amuzant sau nu. În Turcia însă a devenit un fel de afacere de stat”, scrie Spiegel Online, precizând că Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul german la Ankara, Martin Erdmann, pentru a-i cere socoteală pentru difuzarea acestui cântec și pentru a-i solicita oprirea de la difuzare a acestuia.

Incidentul arată cât înțeleg autoritățile turce din libertatea presei: în mod clar, guvernul crede că un ambasador german ar putea influența difuzarea unor emisiuni ale unui post de televiziune, notează publicația citată, care remarcă faptul că, în mod normal, diplomații nu pot fi convocați pentru astfel de chestiuni.

 

Mânia președintelui turc s-a abătut asupra diplomaților occidentali, după ce mai mulți reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Turcia, inclusiv ambasadorul german, au participat vineri, la Istanbul, la primul termen al procesului împotriva împotriva jurnaliștilor Can Dundar, redactorul-șef al cotidianului Cumhuriyet, și Erdem Gül, șeful redacției de la Ankara.

Urmare a prezenței la proces, Martin Erdmann, ambasador în Turcia de anul trecut, a fost din nou convocat de către MAE de la Ankara. În alte țări, dacă diplomații s-ar comporta în acest mod ”nu ar mai fi tolerați nicio zi”, a susținut Erdogan. Asta desi procesul este public. 

Și ambasadele și consulatele altor țări au primit o "notă diplomatică", potrivit Ministerului turc de Externe. Criticile au fost îndreptate în special împotriva postării pe rețele de socializare a unor fotografii de la proces de către diplomații străini. Acest lucru este considerat ”un amestec într-un proces juridic independent, aflat în curs de desfășurare" și, prin urmare, este "incompatibil cu principiul imparțialității instanței".

De altfel, Erdogan și-a exprimat, în mod deschis, nemulțumirea față de prezența diplomaților la proces. "Cine sunt ei? Ce fac ei acolo?", a întrebat liderul turc într-un discurs televizat. "Aceasta nu este țara lor, aici este Turcia!", a continuat Erdogan, subliniind că diplomația presupune ”o anumită decență și maniere". Președintele a avertizat că diplomații își pot desfășura activitatea în cadrul ambasadelor și consulatelor lor, dar în afară ar fi trebui să aibă permisiunea să acționeze.

"Este cu adevărat incredibil! Acum avem nevoie de o aprobare a Excelenței Sale, a președintelui, dacă dorim să părăsim ambasada sau consulatul!", a comentat un diplomat occidental pentru Spiegel Online.

Trebuie reamintit aici că președintele Recep Erdogan a cerut să fie coreclamant în procesul împotriva jurnaliștilor, solicitare aprobată de instanță. După ce o instanță din Istanbul a decis eliberarea celor doi din arestul preventiv, liderul de la Ankara a susținut că decizia este ”împotriva Turciei și a poporului său” și a spus că nu o va respecta.