Marea Britanie a devenit miercuri prima țară din lume care a aprobat vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca în contextul în care se confruntă cu o nouă tulpină, extrem de contagioasă, de COVID-19.

"Guvernul a acceptat astăzi (miercuri - n.r.) recomandarea făcută de Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor Sanitare (MHRA) de a autoriza spre folosire vaccinul anti-COVID-19 produs de Universitatea Oxford și AstraZeneca", a anunțat Ministerul Sănătății de la Londra, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

 AstraZeneca și alți producători de vaccinuri au declarat că studiază impactul noii tulpini, dar se așteaptă ca vaccinul să fie eficient și împotriva acesteia.

Odată cu autorizarea vaccinului, autoritățile britanice speră să accelereze campania de vaccinare lansată la începutul lunii decembrie, notează AFP. În Marea Britanie este deja folosit din 8 decembrie vaccinul produs de Pfizer-BioNTech.

"Cu două vaccinuri aprobate acum, vom putea să vaccinăm un număr mult mai mare de oameni considerați de risc, să-i protejăm de boală și să reducem mortalitatea și spitalizarea", a indicat Ministerul Sănătății britanic, în timp ce ministrul de restort, Matt Hancock, a declarat că noul vaccin oferă calea ieșirii din pandemie până în primăvară, moment în care milioane de oameni vulnerabili vor fi protejați. El a mai spus că au fost comandate suficiente doze de vaccin pentru a imuniza întreaga populație, cu excepția copiilor.

După anunțul conform căruia autoritățile de reglementare au aprobat vaccinul anti-coronavirus produs de AstraZeneca/Oxford, premierul britanic Boris Johnson a vorbit despre "o veste cu adevărat fantastică și un triumf pentru științele britanice" și a transmis că autoritățile vor acționa "pentru a vaccina cât mai mulți oameni cât mai repede cu putință".