Marea Britanie a invadat în mod prematur Irakul în 2003, fără a încerca să găsească o soluție de ultim recurs, a declarat, miercuri, John Chilcot, președintele comisiei create în urmă cu șapte ani pentru a ancheta acest război, relatează Reuters.

David Cameron a recționat cu privire la raportul războiului din Irak. Premierul britanic este de părere că guvernul de la Londra trebuie să tragă învățămintele necesare din cazul invadării Irakului, pentru a vedea ce anume a fost greșit în decizia executivului britanic.

"Cred că cel mai important lucru pe care îl putem face este de a învăța cu adevărat lecțiile pentru viitor. Singurul punct pe care l-aș menționa este că de fapt nu există un set de planuri care să ofere perfecțiune în orice astfel de cazuri", a spus Cameron, citat de Agerpres.

+++

"Am ajuns la concluzia că Marea Britanie a decis să se alăture invaziei din Irak înainte ca toate alternativele pașnice pentru a obține dezarmarea țării să fie epuizate. Acțiunea militară nu era inevitabilă la acel moment", a declarat Chilcot, adăugând că planurile Marii Britaniipentru perioada de după invazie au fost, și ele, complet inadecvate.

"În pofida avertismentelor, consecințele invaziei au fost subestimate. Planificarea și pregătirile pentru Irak după Saddam Hussein au fost complet inadecvate", a adăugat Chilcot.

În plus, circumstanțele în care s-a decis că există o bază legală pentru acțiunea militară a Marii Britanii au fost "departe de a fi satisfăcătoare", se arată într-un raport de 2,6 milioane de cuvinte, de trei mai mult decât dimensiunea Bibliei.

Raportul lui Chilcot face un bilanț dur al acțiunii premierului de atunci, laburistul Tony Blair.

Miniștrii de la acel moment erau conștienți de inadecvarea planurilor americane și îngrijorați de inabilitatea lor de a exercita vreun fel de influență asupra acestora, scrie Reuters, citat de Agerpres.

"Blair nu a stabilit o monitorizare clară la nivel ministerial asupra pregătirilor făcute de Marea Britanie. Nu s-a asigurat că există un plan flexibil, realist și bazat pe resurse care să integreze contribuțiile militare și civile ale Regatului Unit. Eșecurile din timpul pregătirilor au continuat să aibă efect și după invazie", se subliniază în documentul lui Chilcot.

"O să fiu alături de tine indiferent de ce se va întâmpla"

Tony Blair i-a promis lui George W. Bush că îl va urma în privința Irakului "indiferent ce se va întâmpla", a dezvăluit Chilcot.

"La 28 iulie (2002), Blair i-a scris președintelui Bush pentru a-l asigura că va fi alături de el indiferent ce se va întâmpla", a spus președintele comisiei de anchetă.

Raportul a fost comandat în 2009 și a adunat concluziile audierii a 120 de martori, prinre care Tony Blair și succesorul său, Gordon Brown. Acesta trebuia să fie, inițial, făcut public într-un interval de un an și a devenit el însuși controversat de-a lungul timpului, determinând familiile soldaților uciși în Irak să fixeze un ultimatum autorităților, sub rezerva intentării unor procese, scrie Agerpres.

Războiul din Irak a costat viața a 179 de militari britanici și a zeci de mii de irakieni

Blair, șef al guvernului britanic între 1997 și 2007, este acuzat că a înșelat populația afirmând că Irakul deținea arme de distrugere în masă, lucru care nu a fost dovedit.

Un prim raport oficial publicat în 2004 a concluzionat că Tony Blair a exagerat în fața Parlamentului amenințarea reprezentată de președintele irakian Saddam Hussein, chiar dacă autorul respectivului document, Robin Butler, a declarat, luni, că fostul premier credea cu adevărat în acel moment în ceea ce spunea, trasmite Agerpers.

Tony Blair a afirmat în mai multe rânduri că regretă viețile pierdute, însă nu și faptul că Saddam Hussein a fost înlăturat. Anul trecut, el și-a cerut iertare pentru "faptul că informațiile oferite de serviciile secrete erau false".

Blair susține că își va asuma pe deplin responsabilitatea pentru orice greșeli comise în războiul din Irak

Fostul premier britanic Tony Blair a declarat că își va asuma pe deplin responsabilitatea pentru orice greșeli, fără excepție sau scuze, relatează Reuters.

"Publicarea raportului ar trebui să ducă la dispariția acuzațiilor de rea credință, minciuni sau înșelătorie. Indiferent dacă oamenii sunt de acord sau nu cu decizia mea de a acționa militar împotriva lui Saddam Hussein, am făcut-o cu bună credință și în ceea ce eu cred că a fost interesul țării", a declarat fostul prim-ministru.

"Voi răspunde la toate aceste acuzații în cursul zilei de azi. Îmi voi asuma pe deplin responsabilitatea pentru orice greșeli, fără excepție sau scuze", a asigurat Blair.