Reporterii EURACTIV vă oferă o trecere în revistă a principalelor evenimente din capitalele Europei.

LONDRA

Fără înțelegeri grăbite: Ideea că, în cazul unui Brexit fără acord, ne vom întoarce spre SUA și vom încheia un acord rapid pentru a ieși din încurcătură agravează problema, a declarat, la un eveniment organizat de EURACTIV la Londra, Nick von Westenholz, Director pentru Brexit și comerț internațional în cadrul Asociației Fermierilor Britanici. „Nimeni nu a reușit să facă un acord comercial bun foarte repede”. (Sarantis Michalopoulos, din London).

Corbyn susține un nou referendum: Șeful laburiștilor a spus că este gata să susțină încă un referendum privind ieșirea Marii Britanii din UE pentru a „preveni un Brexit dezastruos condus de conservatori”. Corbyn o acuză pe Theresa May că trage de timp pentru a-i forța pe deputați să aleagă între acordul ei nesatisfăcător și dezastrul unui „no deal”.

MADRID

Fără strângeri de mână: Președintele regiunii Catalonia, Quim Torra, a evitat să dea mâna cu regele Spaniei, Felipe VI, la Congresul Mondial al Telefoniei Mobile ce are loc la Barcelona. Torra și unul dintre consilierii săi au părăsit delegația pentru „o întâlnire importantă”, evitând astfel o strângere de mână cu monarhul, transmite EFE, partenerul EURACTIV în Spania. Tensiunile între guvernul de la Madrid și cel regional sunt în creștere din cauza procesului în care sunt judecați 12 separatiști catalani pentru organizarea ilegală a referendumului, în urma căruia Catalonia și-a cerut unilateral independența. (EuroEFE.EA.es)

PARIS

Apropiații lui Putin: Potrivit Europa Liberă, eurodeputatul francez Aymeric Chauprade a angajat-o pe fata purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. Ales pe listele Frontului Național în 2014, Chauprade a fost întotdeauna apropiat de Rusia. El a fost însă expulzat din partidul de extremă dreapta după ce a cerut „de-islamizarea” Franței.

Riscuri pentru veniturile fermierilor: Christiane Lambert, reprezentantul al principalei asociații a fermierilor din Franța, a cerut negocierea unei noi înțelegeri franco-germane pe tema agriculturii europene. Lambert spune că bugetul Politicii Agricole Comune ar putea scădea cu 15% după Brexit, dar autoritățile de la Paris se luptă pentru protecția fermierilor, ale căror venituri s-ar putea reduce cu 7-8%.

BERLIN

Revenirea socialiștilor: Social-democrații (SPD) sunt acum la egalitate cu Verzii în sondaje, o oprire temporară a declinului din ultimii ani. Potrivit unui sondaj comandat de der Spiegel, SPD și Verzii ar obține fiecare câte 17% din voturile germanilor, conservatorii din alianța CDU/CSU sunt cotați cu 31%, în timp ce extrema dreapta (AfD) ar lua 12%, iar extrema stângă (Die Linke) și liberalii (FDP) ar obține câte 9%. (Claire Stam, EURACTIV.de)

ROMA

Vot în Sardinia: Blocul de dreapta a câștigat alegerile regionale din Sardinia, iar Christian Solinas, senator din partea Ligii Nordului, a obținut poziția de guvernator al insulei. Mișcarea Cinci Stele este pe un trend descendent pe plan regional, coborând de la 42% în martie anul trecut, la mai puțin de 10%, în timp ce Liga - în pofida câștigării postului de guvernator - nu a obținut decât 11%.

VARȘOVIA

Mașinărie de absorbit fonduri: În 2018, Polonia a implementatproiecte finanțate din politica de coeziune în valoare de 43 de miliarde de euro, potrivit biroului de statistică polonez (GUS). Suma reprezintă jumătate din cele 82,5 miliarde de euro alocate Poloniei în exercițiul financiar 2014-2020. (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Slovacia vrea mai multă energie nucleară: Slovacia ar vrea ca energia nucleară să prmească un rol mai important în strategia pe termen lung a UE privind schimbările climatice. În propunerea înaintată Comisiei Europene de ministerul slovac al economiei, se arată că, deși este binevenit că UE se bazează în continuare pe sectorul nuclear, este păcat că nu sunt incluse măsuri de creștere a ponderii energiei nucleare în total, la fel ca în cazul energiilor regenerabile. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

BUCUREȘTI

Guvernul merge înainte cu schimbările în justiție: Guvernul român nu intenționează să abroge Ordonanța de Urgență care modifică legile justiției, în pofida protestelor magistraților și a solicitărilor venite de la Președintele Klaus Iohannis și a îngrijorărilor manifestate de Comisia Europeană. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SOFIA

Veto pentru Codul Electoral: Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a întors în Parlament controversatele amendamente la legislația electorală adoptate acum 10 zile. Radev le-a cerut socialiștilor, care au părăsit Parlamentul în semn de protest la adoptarea respectivelor modificări, să revină pentru a lua parte la dezbatere (Dnevnik.bg, partenerul media al EURACTIV)

LJUBLJANA

Crește numărul angajaților în vârstă: Camera de ComerțSlovenă a anunțat că numărul angajaților în vârstă de peste 60-65 de ani, adică pensionari sau îndreptățiți la pensie, este în creștere. La sfârșitul anului trecut, 33.942 dintre cei 887.000 de angajați aveau peste 60 de ani. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

PRAGA

Sfârșitul standardelor duble?: Comisarul european Věra Jourová susține că legislația privind standardele duble de calitate va fi aprobată înainte de alegerile europene. Țările din est au reclamat diferențele dintre compoziția și ambalajele produselor alimentare vândute în întreaga Uniune și spun că această practică ar trebui interzisă. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

ZAGREB

Primul pas spre zona euro: Guvernatorul băncii centrale Boris Vujčić a anunțat că o scrisoare de intenție privind intrarea în mecanismul ratelor de schimb (ERM II) ar urma să fie trimisă în al doilea trimestru al anului. Croatia vrea să adopte euro în 2023.

Cooperare cu Rusia: Croația și Rusia au un potențial ridicat pentru o strângere a relațiilor economice, în special în domeniul energetic, în turism, construcții, agricultură și industria farmaceutică, susține Camera de Comerț a Croației. Comunitatea de afaceri se opune sancțiunilor impuse Moscovei. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BELGRAD

Franța susține parcursul european al Serbiei: Ministrul francez al afacerilor europene, Nathalie Loiseau, spune că Belgradul și Priština ar trebui să conlucreze și să se abțină de la acțiuni care nu ajută dialogul. În plus, Loiseau a spus că Franța susține parcursul european al Serbiei, dar este nevoie ca reformele să fie duse la capăt. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)

Campionate organizate în Balcani: Oficiali din Serbia, Bulgaria, Romania și Grecia s-au întâlnit la Sofia pentru a pune bazele unui Comitet Inițial de Organizare în vederea depunerii unei candidaturi comune pentru UEFA 2028 și FIFA World Cup 2030. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)