Guvernul de la Londra este pregătit să părăsească Uniunea Europeană fără un acord dacă Parlamentul nu aprobă înțelegerea cu UE agreată de premierul Theresa May, a spus liderul majorității conservatoare din Camera Comunelor.

„Practic, asta se va întâmpla dacă nu votăm pentru un acord. Poziția actuală este că ieșim (din UE) fără un acord”, a spus vineri Andrea Leadsom, într-un interviu acordat BBC.

Liderul conservatorilor a spus că, deși unele grupuri cer amânarea datei Brexit, programat pentru 29 martie, din întâlnirile pe care le-a avut în ultima vreme a rezultat că,m fie că au votat pentru rămânerea în UE sau împotrivă, oamenii vor ca procesul să fie finalizat cât mai repede, relatează Reuters.

Premierul britanic Theresa May a suferit joi o înfrângere stânjenitoare în Parlament, care îi fragilizează poziția în discuțiile pe care le desfășoară cu Bruxellesul pentru a încerca să obțină o modificare a acordului de Brexit, scrie Agerpres.

Cu șase săptămâni înainte de data prevăzută pentru ieșirea din UE, deputații au respins, cu 303 voturi împotrivă și 258 pentru, moțiunea în care guvernul explica cum vrea să renegocieze acordul de divorț încheiat cu Uniunea Europeană, care a fost respins net în cadrul unui vot de la jumătatea lui ianuarie.

Executivul afirma în această moțiune că urmărește un dublu obiectiv: să obțină „aranjamente alternative” la „plasa de siguranță” menită să mențină o frontieră deschisă pe insula Irlanda (sau „backstop”) și să excludă scenariul unui „no deal”, respectiv o ieșire fără acord de care se tem mediile de afaceri, precum și o parte dintre deputați.

Chiar dacă votul nu constrânge executivul, el slăbește poziția premierului în tentativa sa de a redeschide negocierile cu Bruxellesul: lidera britanică, care se prevala până acum de un „mandat clar” din partea deputaților pentru a modifica acordul, tocmai a pierdut acest sprijin.