Marea Britanie are în vedere introducerea unei taxe anuale "de abilități de imigrare" de 1.000 de lire, după Brexit, pentru fiecare muncitor calificat dintr-un stat membru al UE recrutat de către un angajator britanic, scrie EurActiv.com.

Sugestia a atras critici imediate din partea unui grup mare de patroni, opoziția liberal-democraților și a ministrului pentru Brexit din Parlamentul European.

Ministru de stat pentru Imigrație, Robert Goodwill, a declarat în fața unei comisii parlamentare că o astfel de taxă a fost programată să intre în vigoare în luna aprilie pentru lucrătorii din afara UE, și că guvernul a luat în considerare extinderea acesteia pentru lucrătorii calificați din UE.

"Această taxă se aplică în prezent pentru muncitorii din afara UE. Este ceva ce ni s-a sugerat că ar putea fi aplicată și pentru cei din UE ", a spus el.

Britanicii au votat în proporție de 52% să părăsească Uniunea Europeană, după o campanie în care tabăra Brexit a cerut controale mai stricte privind imigrația decât cele care sunt permise de normele UE privind libera circulație a persoanelor.

Institutul de Administratie (IoD), o organizație patronală, a spus că taxa propusă ar lovi întreprinderile care depind de forța de muncă din străinătate.

"Acest impozit doar va afecta creșterea de locuri de muncă, mai ales într-un moment în care multe întreprinderi trăiesc cu incertitudini", a declarat Seamus Nevin, șeful locurilor de muncă și competențelor la IoD.

"Pur și simplu nu pot suporta restricțiile duble și apoi, în cazul în care reușesc să găsească candidatul potrivit, perspectiva unei taxe suplimentare", a mai spus acesta.

Fostul prim-ministru belgian, Guy Verhofstadt, acum reprezentant al Parlamentului European în procesul Brexit, a numit propunerea ca fiind "șocantă".

"Imaginați-vă, doar pentru un moment, cum ar fi titlurile din Regatul Unit, în cazul în care UE ar propune acest lucru pentru cetățenii din Marea Britanie?", a scris el pe Twitter.

Purtătoarea de cuvânt a prim-ministrului Theresa May a spus că a fost doar una dintr-o serie de opțiuni care ar putea fi luate în considerare.

"Ideea este că acest guvern este axat pe furnizarea unui sistem care reduce imigrația", a spus ea.

Liberal-democrații, un partid pro-UE care a fost în coaliție cu conservatorii la putere între 2010 și 2015, a numit sugestia lui Goodwill "idioată".

"Conservatorii obișnuiau să reprezinte interesele de afaceri. Ei le-au sacrificat acum pe altarul de populism", a declarat Don Foster, șeful politicii de afaceri a partidului.

În octombrie, ministrul de Interne, Amber Rudd, a avansat ideea de a cere companiilor să publice numărul de muncitori străini pe care i-au angajat, dar această propunere a fost abandonată după proteste publice.