După ce Angela Merkel și-a avertizat alegătorii că Europa nu se mai poate baza pe sprijinul Marii Britanii și Statelor Unite, guvernul britanic dă asigurări că Regatul Unit va rămâne un aliat puternic al UE chiar și după părăsirea blocului comunitar.

„În cadrul negocierilor privind ieșirea din UE, vom putea asigura Germania și alte țări europene că le vom fi un partener solid. Un partener solid pentru apărare, securitate și sperăm și pentru comerț”, a subliniat ministrul britanic de interne Amber Rudd la postul de radio BBC, transmite Agerpres.

Angela Merkel a afirmat duminică, în cursul unui miting la Munchen, că „epoca în care ne puteam baza pe deplin unul pe altul s-a cam încheiat” și că „europenii trebuie să-și ia destinul în mâini”, dar „firește în spiritul prieteniei cu SUA, cu Marea Britanie și dacă se poate și cu alte țări, chiar și cu Rusia”.

Declarația cancelarului german a venit după summitul NATO și reuniunea grupului celor mai industrializate state ale lumii (G7), care au avut loc săptămâna trecută, ocazii în care liderii europeni au putut discuta față în față cu președintele american Donald Trump.