Camera Comunelor a respins luni solicitarea premierului Boris Johnson de organizare a unei runde de alegeri pe 12 decembrie, dar principalul partid de opoziție a anunțat marți că acceptă alegerile anticipate.

UPDATE

Marți, deputații au fost de acord cu organizarea de anticipate. Laburiștii ar dori ca scrutinul să aibă loc pe 9 decembrie, în loc de 12 decembrie.

+++

În ședința de luni, cu 299 de voturi pentru și 70 împotrivă, guvernul conservator condus de Boris Johnson nu a reușit să obțină majoritatea de două treimi necesară pentru a trece o moțiune ce cerea organizarea de alegeri în 12 decembrie, în mare parte pentru că laburiștii s-au abținut la vot.

Dar liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a anunțat marți că principalul partid de opoziție va susține acum alegerile anticipate, din moment ce varianta unui Brexit fără acord este exclusă, notează BBC. UE a aprobat luni extinderea (flexibilă) până la 31 ianuarie 2020 a termenului la care Marea Britanie va ieși din Uniune.

Boris Johnson anunțase încă de luni că va cere un nou vot în Camera Comunelor asupra posibilității de a organiza alegerile, astfel că deputații ar putea agrea marți un calendar pentru scrutin.

Ratificarea acordului de Brexit negociat de guvernul condus de Boris Johnson a fost respinsă de deputați pe 19 octombrie, care erau de acord în principiu cu acordul, dar nu și cu calendarul de trei zile pentru a-l analiza și a-l vota. Johnson a fost obligat să înainteze UE o cerere de amânare cu trei luni a Brexit, împotriva voinței sale, de o lege a parlamentului.

Boris Johnson a acceptat luni termenii Uniunii Europene privind o „amânare flexibilă” a Brexitului (sau „flextension”), potrivit cărora Londra are termen până la 31 ianuarie 2020 să părăsească blocul comunitar, notează Agerpres.

Regatul Unit trebuia inițial să părăsească UE pe 29 martie 2019, o dată-limită amânată deja în două rânduri, mai întâi până la 12 aprilie și apoi până la 31 octombrie, dar cele două părți amână din nou Brexit, pentru a evita o ieșire dezordonată.