Putin a declarat că va decide luni dacă Rusia va recunoaște independența celor două teritorii separatiste din estul Ucraina,

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a declarat într-un briefing de presă că rapoartele serviciilor de informații sugerează că președintele rus Vladimir Putin intenționează să lanseze o invazie în Ucraina, relatează BBC Online.

„Informațiile pe care le vedem sugerează că Rusia intenționează să lanseze o invazie și că planul președintelui Putin a început deja”, le-a spus purtătorul de cuvânt reporterilor.

„Vedem elemente din manualul rusesc pe care ne-am aștepta să le vedem în anumite situații, începând să se desfășoare în timp real”.

+++

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că va decide luni dacă Rusia va recunoaște independența celor două teritorii separatiste din estul Ucraina, o decizie care riscă să pună capăt procesului de pace în acest conflict, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Am ascultat opiniile noastre, decizia va fi luată astăzi”, a declarat Vladimir Putin în fața membrilor Consiliului de Securitate rus, la finalul unei reuniuni retransmise de televiziunea rusă și care a avut loc la începutul după-amiezii.

„Utilizarea Ucrainei drept instrument de confruntare cu țara noastră reprezintă o amenințare serioasă, foarte mare pentru noi", a susținut Vladimir Putin.

+++

„Considerăm că există motive serioase și legitime de a impune cel puțin o parte din sancțiuni acum pentru a demonstra că UE nu doar vorbește, ci și acționează'', a declarat luni ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, înainte de a se adresa miniștrilor de externe europeni, reuniți la Bruxelles. Kievul consideră că astfel Rusia ar fi descurajată să lanseze un atac contra Ucrainei.

Șeful diplomației europene, Josef Borrell, a precizat că Uniunea Europeană nu va impune deocamdată sancțiuni Rusiei. În prezent, obiectivul blocului comunitar constă în susținerea inițiativelor pentru detensionarea crizei generate de comasarea unor trupe rusești la granița ucraineană și de incidentele armate care s-au reluat în estul separatist al Ucrainei.

+++

Șeful diplomației letone, Edgars Rinkevics, a scris pe Twitter că miniștrii afacerilor externe ai celor trei țări baltice, Estonia, Letonia și Lituania, se vor deplasa săptămâna aceasta în Ucraina, pentru a-și exprima solidaritatea și sprijinul față de această țară. 

+++

Joi, miniștrii de externe Antony Blinken și Serghei Lavrov se vor întâlni din nou la Geneva.

Kremlinul a apreciat luni ca „prematură” discuția despre un summit între președinții Vladimir Putin și Joe Biden, anunțat de Franța pentru dezamorsarea crizei din Ucraina.