Royal Navy și Royal Air Force vor desfășura până la 20.000 de soldați în Europa de Est împreună cu 31 de aliați NATO și Suedia în exerciții militare pentru a repeta cum ar fi răspunsul la agresiunea forțelor ruse.

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a anunțat luni că forțele britanice vor participa la unul dintre cele mai mari exerciții militare ale Alianței Atlantice de după Războiul Rece într-un "gest sfidător" împotriva agresiunii Kremlinului, relatează La Razon.

Exercițiile aeronavale – numite Steadfast Defender 24 – se vor desfășura în mai multe țări ale Bătrânului Continent în perioada februarie – iunie.

"Suntem într-o nouă eră și trebuie să fim pregătiți să ne descurajăm inamicii și gata să ne conducem aliații și să ne apărăm națiunea când va veni momentul", a spus Shapps într-un discurs la Lancaster House din centrul Londrei.

"Bazele ordinii mondiale sunt zdruncinate până la temelii. Ne aflăm la o răscruce", a adăugat șeful Forțelor Armate Britanice.

Ministrul Apărării a dezvăluit că aproximativ 16.000 de militari, cu tancuri, artilerie și elicoptere, vor fi desfășurați de armata britanică în Europa de Est, ca parte a exercițiului militar al Alianței menționat anterior, pentru a respinge potențiala agresiune rusă.

Participarea Marii Britanii va include un grup de lovitură de portavioane din clasa Queen Elizabeth și grupul lor aerian de avioane F-35B Lightning escortate de fregate și distrugătoare care vor opera ca parte a unei forțe navale cu nave de război și submarine aliate în Atlanticul de Nord, Marea Norvegiei și Marea Baltică.

În plus, 2.000 de trupe vor fi dislocate între opt nave de război și submarine ale Armatei și 400 de comandouri ale Marinei Regale care vor fi trimise în Cercul Arctic. Surse din Ministerul Apărării au dezvăluit presei locale că exercițiul va servi drept pregătire pentru o potențială invazie a oricărui agresor al oricărui stat membru, principalele amenințări astăzi fiind Rusia și terorismul.

Marea Britanie a pregătit militar peste 60.000 de soldați ucraineni până în prezent, după cum a amintit, luni, șeful Apărării, care a considerat că comunitatea internațională nu poate permite ca sprijinul său pentru Ucraina să "decadă" acum, într-un moment în care președintele rus Vladimir Putin consideră că țărilor occidentale "le lipsește voința de a continua".

"Din moment ce viitoarea ordine mondială este în joc, trebuie să-i dovedim că se înșală", a spus el. La rândul său, liderul laburist, Keir Starmer, a considerat că ministrul Apărării "reia vechi anunțuri făcute de alte persoane" și că discursul de luni este o "manevră de relații publice".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA