Puternicul secretar-general al Comisiei Europene, Martyn Selmayr, a anunțat că va părăsi poziția la sfârșitul săptămânii viitoare, pentru a calma îngrijorările privind „acapararea” Executivului UE de către germani.

Selmayr a declarat pentru Politico.eu că a discutat în urmă cu câteva săptămâni despre demisia sa cu Ursula von der Leyen, nominalizarea Consiliului European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

„I-am spus că subiectul va fi ridicat și ea va trebui să răspundă, indiferent de persoana mea”, a spus Selmayr, care a adăugat că i-a transmis Ursulei von der Leyen că cel mai important lucru este ca ea să fie confirmată drept președinte al Comisiei Europene.

Parlamentul European dezbate marți nominalizarea Consiliului European pentru șefia Comisiei, un vot fiind așteptat marți seară. Ursula von der Leyen are nevoie de o majoritate absolută, adică 374 de voturi în favoarea sa, dar se cnfruntă cu critici aspre din partea deputaților din mai multe grupuri politice.

Luni, ea a sugerat că Selmayr, considerat de mulți eminența cenușie a Comisiei conduse de Jean Claude Juncker, își va părăsi poziția dacă ea va fi numită președinte al viitoarei Comisii.

Parlamentul a criticat numirea lui Selmayr, printr-o procedură controversată, în poziția de secretar general al Comisiei, după ce anterior fusese șeful de cabinet al lui Jean Claude Juncker. În plus, în ultima vreme s-au intensificat criticile privind prezența tot mai multor germani la vârful instituțiilor europene, astfel că demisia lui Selmayr ar fi o concesie făcută atât eurodeputaților, cât și celor care critică concentrarea puterii la nivelul UE. De altfel, chiar Selmayr a spus că i-ar plăcea ca un francez să fie numit în locul său.