Pe primul loc se află, evident, viețile umane. Concomitent cu salvarea acestora, în diferitele teatre de război din Orientul Mijlociu, riscă să dispară sub ochii noștri o moștenire culturală inestimabilă, notează Avvenire (Italia).

Imaginile difuzate luni de o televiziune libaneză ne arată dărâmăturile altor clădiri din Baalbek, în valea Beqaa, lovite recent de rachetele israeliene. La aproximativ trei sute de metri distanță, în spatele norului dens de fum, se poate întrezări Templul lui Jupiter, cel mai emblematic monument al Libanului.

Bombardamentele continue de la Baalbek și Tir reînvie fantomele devastării care au afectat, în urmă cu zece ani, diverse centre de interes istoric din Siria și Irak, de la Palmyra la Alep și de la Ninive la Nimrud și Hatra. Atunci, furia iconoclastă a Daesh lovise basoreliefurile asirio-babiloniene, templele romane, mănăstirile creștine și mausoleele sufite, distrugând cu mijloace rudimentare monumente considerate simboluri ale idolatriei: explozibili,  buldozere, sau lovituri de târnăcop. Astăzi, această „muncă murdară” este încredințată rachetelor. În teorie, raidurile sunt îndreptate împotriva țintelor situate în afara parcurilor arheologice, însă riscul de a provoca prăbușirea unor monumente antice aflate la câțiva metri distanță este, potrivit multor experți, foarte mare.

UNESCO denunță pe internet „atacuri care sunt adesea voluntare, cu scopul de a submina coeziunea socială”. În acest context sumbru, Comitetul pentru Protecția Patrimoniului Cultural al organizației a convocat în data de 18 noiembrie o ședință extraordinară dedicată Libanului, pentru a îndemna părțile să respecte termenii Convenției de la Haga care reglementează protecția patrimoniului arheologic și cultural în cazul unui conflict armat. O protecție care privește în mod deosebit Italia. În ultimii ani, Cooperarea Italiană a contribuit la restaurarea și reamenajarea mai multor situri libaneze de interes istoric prin intermediul unei finanțări de peste 15 milioane de euro.

La Baalbek – declarat de UNESCO în 1984 Patrimoniu Mondial – experții italieni au lucrat timp de doi ani la recuperarea și consolidarea colosalei colonade a Templului lui Jupiter, restituind, în mai 2023, o comoară de o frumusețe inegalabilă autorităților libaneze și întregii umanități. Hipodromul roman din orașul Tir este și el expus riscului de distrugere, fiind supus de câteva săptămâni unor raiduri intense. În schimb piața Nabatieh, care datează din epoca mamelucilor, a fost distrusă.

Potrivit Washington Post, au fost distruse nouă situri religioase, inclusiv Biserica Sf. Gheorghe din Yaroun. „Se pare că forțele israeliene – scrie ziarul – nu au făcut mare efort pentru a cruța locurile religioase și că în unele cazuri chiar s-au bucurat de distrugerea lor”. De aici și necesitatea unei acțiuni de salvgardare eficiente.

În iulie anul trecut, UNESCO a decis înscrierea mănăstirii Sf. Ilarion din secolul al IV-lea din Gaza pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, pentru a atenua efectele conflictului asupra patrimoniului cultural. O picătură în mare. Începând cu 10 iunie, UNESCO însăși a verificat deteriorarea a 50 de situri culturale palestiniene, inclusiv 11 situri religioase, 28 de clădiri de interes istoric sau artistic și un muzeu.

Sursa: Rador Radio România